Kiderült, mire kérte Orbán Viktor az ukrán elnököt

2024.07.02. 14:43
Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A vezetők az ukrajnai magyar kisebbségről, a Magyarországon élő ukránokról és egy közös megállapodásról is beszélgettek.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, továbbá jelezte, hogy a találkozóról még múlt csütörtökön állapodtak meg Brüsszelben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Emellett nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

– fogalmazott az MTI szerint a miniszterelnök, és jelezte, hogy a tárgyalásról  jelentést készít az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

Van esély az előrelépésre

A magyar kormányfő konstruktívnak értékelte a tárgyalásokat a kétoldalú kérdésekről, hozzátéve, ideje volt, hogy megtörténjen a találkozó, mert számos olyan ügy van, amely rendezést kíván, és amelyről sokat tárgyaltak és vitatkoztak az elmúlt években.

A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk

– hangsúlyozta, majd kijelentette, hogy Magyarország, erejéhez mérten szívesen részt vesz az ukrán gazdaság modernizálásában, ugyanakkor ehhez rendezett kereteket szeretne.

A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Mint mondta, ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak működtetni, amennyire szükség van. 

Ukránok korábban is éltek Magyarországon, ukrán önkormányzat is van, de a menekültek magas száma miatt most sokkal többen tartózkodnak itt, mint korábban – emlékeztetett. Ezekről a családokról gondoskodni kell, munkára, megélhetésre, biztonságra van szükségük, a gyerekeknek pedig megfelelő iskolákra, jó tanárokra – tette hozzá a kormányfő, aki fontosnak nevezte, hogy az itt tartózkodó ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.

Kétoldalú megállapodáson dolgoznak

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök Kijevben abban egyezett meg, hogy egy olyan kétoldalú megállapodást dolgoznak ki, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. 

Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak

– fogalmazott az ukrán elnök a magyar miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Továbbá felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

Orbán Viktor tizenkét év után utazott Kijevbe

Mint arról az Index beszámolt, Orbán Viktor kedd reggel érkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó legfontosabb témái között voltak a béke megteremtésének lehetőségei és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.

A magyar miniszterelnök tizenkét év után járt ismét Kijevben. Látogatására David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) is reagált. A párt közleményében azt írta, azt szeretnék, ha Orbán Viktor az európai állampolgárok többségének véleményét képviselné Kijevben, miszerint szolidaritást vállalunk a megtámadott országgal. Az magyarországi nagykövet pedig X-csatornáján úgy fogalmazott:

Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Haladás.

A találkozót Oroszország úgy kommentálta, a Kremlnek nincsenek elvárásai, ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy „Orbánt olyan politikusként ismerik, aki tudja, hogyan kell elég keményen megvédeni országa érdekeit”.

Magyarország vette át [a Tanács] elnökségét az EU-ban, és nyilvánvalóan teljesítenie kell a kötelességeit. Ezért úgy gondolom, hogy ebben a konkrét esetben a hangsúly inkább [Orbán] brüsszeli érdekekkel kapcsolatos kötelezettségein lesz, mint Magyarország nemzeti érdekein

– mondta Dimitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.