2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Putyinnal trollkodták szét a brit választási kampányt

GettyImages-2159516948
2024.07.03. 06:04
A brit reformpárt vezetője újabb átverés áldozata lett azok után, hogy a Nyugatot hibáztatta Ukrajna Oroszország által történő lerohanásáért. Kampánybeszéde közben egy transzparens ereszkedett le a mennyezetről a derűsen mosolygó orosz elnökkel, aki a felirat szerint azt üzente: „Imádlak, Nigel!”

Az Európai Unió és a NATO keleti terjeszkedésével „provokálta” ki Ukrajna orosz megszállását – ezt állította nemrég a szélsőjobboldali Nigel Farage egy interjúban. Félrevezető és megtévesztő megállapítása széles körű felháborodást váltott ki világszerte, mindenekelőtt azonban az Egyesült Királyságban.

Azt megelőzően, miután bejelentette, hogy indul a választáson, egy fiatal nő – megvetése jeléül – hidegvérűen leöntötte egy tejturmixszal.

Egy volt konzervatív miniszter és ügyvéd „egyértelmű bűncselekménynek” minősítette a történteket, és úgy vélte, hogy „ilyen viselkedésnek nem lehet helye egyetlen politikai párt jelöltjével szemben sem a kampányban”.

Nigel Farage-ról egyébként már 2019-ben is tejturmixszal mondott véleményt egy szavazó, aki Newcastle-ben öntötte le.

Korábban, 2014-ben, tojásokkal dobálták meg a politikust, a mostani milkshake-es incidens után pedig kukából előhalászott hulladékkal szórták meg.

A gusztustalannak mondható véleménynyilvánítások nem ingatták meg a brexit egyik szószólójának tekintett Farage-t nézeteiben.

Az essexi Walton-on-the-Naze-ben lendületesen ecsetelte elképzeléseit a jövőről, amikor mellette, szinte kísértetiesen, iszonyúan lassan egy méretes transzparens kezdett leereszkedni a mennyezetről.

Először csak a szöveg volt olvasható: „Imádlak Nigel!”, amit egy piros szív is nyomatékosított. Aztán megjelent az orosz elnök arcmása. Vlagyimir Putyin felemelt hüvelykujjal mutatta ki elégedettségét.

Figyelemelterelés

„Kinek a műve?” – háborodott fel a Reform UK vezetője kampányrendezvénye váratlan megtrollkodásán.

A Led by Donkeys, a Szamarak által vezetettek elnevezésű civil csoport készségesen elismerte, hogy ők álltak a „merénylet” hátterében, amelynek kimenetelével Nigel Farage „egyáltalán nem volt elégedett”.

Felrótták neki, hogy Putyin malmára hajtja a vizet azzal az állításával, hogy „a NATO és az Európai Unió keleti terjeszkedése” adott okot Putyinnak a háború igazolására.

Rishi Sunak azzal vádolta Farage-t, hogy hitelt adott az orosz elnök érvelésének, Boris Johnson szerint pedig a reformpárt vezetője a „Kreml propagandáját” terjeszti.

Nigel Farage nem hátrált meg. Ellenkezőleg: azt sugallta, hogy a polémiával a konzervatívok saját problémáikról próbálják elterelni a figyelmet.

Magyarázkodás

A felülről leereszkedő transzparenst egyébként még a közönség szurkolása mellett, kínkeservesen sem sikerült letépni a mennyezetről.

Amikor Farage-on számonkérték, hogy retorikája megegyezik az orosz elnökével, megerősítette, hogy „mi provokáltuk ki a háborút”, amit Putyin kifogásként használt.

Rishi Sunak miniszterelnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin volt az, aki idegmérgekkel ölt Nagy-Britannia utcáin, és aki Észak-Koreával üzletel.

Soha nem voltam „Putyin támogatója” – magyarázkodott ezt követően a Telegraphban megjelent véleménycikkében Farage, aki szerint az „Ukrajna elleni invázió erkölcstelen, felháborító és védhetetlen”.

(Borítókép: Nigel Farage 2024. június 27-én. Fotó: Ian Forsyth / Getty Images)