2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Olyan hatalmas a forgalom a horvát autópályákon, hogy az még a szakembereket is meglepte

2024.07.03. 12:56
Szakemberek szerint több oka is van, hogy a horvát autópályákon jelentősen növekedett a forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Horvátország ugyan már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, ami lehetővé teszi majd a forgalom szabad áramlását, azonban ez legkorábban csak 2026-ban áll majd rendelkezésre.

Horvátországban az autópályákat 586 917 járművel több autós használta 2024 júniusában, mint egy évvel korábban – írja az Infostart. Az év első hat hónapjára vonatkozó adatokból pedig az látszik,

hogy 4,3 millióval több járművet regisztráltak az utakon, mint az előző év ezen időszakában.

A Jutarnji List horvát napilapnak nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy az autópályák forgalmának nagy növekedését több tényező is befolyásolta, többek közt Horvátország schengeni csatlakozása, az euró bevezetése, a közel-keleti háború vagy a görögországi erdőtüzek is.

Mindezek miatt Horvátország a turisták felkapott autós úti céljává vált, különösen igaz ez a németekre

– jegyezték meg. Hozzátették azt is, hogy a forgalmi dugókért a sofőrök is felelősek, mivel „a vezetési stílusuk miatt jönnek létre az úgynevezett fantomleállások, valamint fantomtorlódások”, és véleményük szerint sebességkorlátozásokat kellene bevezetni.

A forgalom szabad áramlását az is lehetővé teszi, ha nem kell megállni az útdíjfizetés miatt. Horvátország már tervezi is egy ideje, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, de ez legkorábban 2026-ban áll majd rendelkezésre.

Nyári tarifát vezettek be 

A horvát autópályákat kezelő vállalat korábban már közölte, hogy ismételten bevezetésre kerül a nyári tarifa, ami azt jelenti, hogy az autópályadíjak 10 százalékkal drágulnak, azonban mindez nem vonatkozik a nehézgépjárművekre.

A vállalat szerint azért van szükség a nyári tarifára, mert a teljes éves forgalom körülbelül 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik, emiatt ekkor a karbantartási, a biztonsági, a felügyeleti és a forgalomirányítási költségek is jelentősen megnövekednek.