2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

Több mint 120-an haltak meg Indiában egy vallási összejövetelen

2024.07.03. 12:34
Pánik tört ki egy vallási összejövetelen kedden az észak-indiai Uttar Prades államban. A tülekedésben egybehangzó sajtójelentések szerint legkevesebb 121-en életüket vesztették, a sérültek száma pedig 150 fölötti.

India északi részén egy vallási összejövetelen történt tülekedésben több mint 120 ember meghalt – írja az MTI. A helyi hatóságok közölték, hogy az eset Sikandra Rao településen történt, az áldozatok között sok volt a nő és a gyerek, sokan súlyosan megsérültek.

Narendra Modi miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóival, és a parlamentben bejelentette, hogy minden lehetséges segítséget megkapnak.

A pánik helyi beszámolók szerint akkor tört ki, amikor a Síva isten tiszteletére rendezett szertartásról távozni készült a tömeg. Az emberek egymást taposva igyekeztek elhagyni a helyszínt egy csatorna fölé épített úton, de rengetegen elestek, és a mélybe zuhantak.

A vallási eseményen az első jelentések szerint ötvenezer ember gyűlt össze, de csak negyven rendőr vigyázott a biztonságra.

Az indiai hírügynökség rendőrségi információkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegbalesetben a túlzsúfoltság fontos szerepet játszott. Jogi Aditjanat, Uttar Prades állam főminisztere nyomozást rendelt el a baleset pontos okának felderítésére.

Indiában gyakoriak a halálos kimenetelű tülekedések a hindu ünnepeken. Ilyenkor nagy tömegek gyűlnek össze viszonylag kis területeken, a szervezők pedig nem mindig fordítanak elég figyelmet az infrastruktúra kiépítésére vagy a biztonsági intézkedésekre. 2005-ben több mint 340 ember halt meg Maharashtra állam egyik templomában egy vallási eseményen.