2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

Húsz órába került megfékezni a Lürssen hajógyárban keletkezett nagy jachttüzet

2024.07.03. 10:55
Több mint száz hajógyári munkás helyzete tisztázatlan, miután kigyulladt a rendsburgi Lürssen hajógyár. A tüzet majdnem egy napon keresztül próbálta megfékezni a hamburgi tűzoltóság, és még a német hadsereg két vízágyúját is bevetették az oltási munkálatokhoz.

A Lürssen hajógyárban keletkezett nagy tüzet július 3-án reggel eloltották – írta a Superyacht Times.

A tűz több mint 20 órán át égett, a tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy kedd estére sikerült megfékezni a tüzet.

A lángokat végül hajnal 5 óra körül oltották el, miután mintegy 400 tűzoltó érkezett a helyszínre.

A tűz oka egyelőre tisztázatlan, de a rendőrség szóvivője szerint a 74,8 méteres Honolulu szuperjacht „parázslani” kezdett, és nem sokkal később már látható volt az első füst. A hamburgi tűzoltóság egy távirányítású nyomkövető járművét és a német hadsereg két vízágyúját is bevetették az oltásnál.

A helyi rendőrség szóvivője azt is elmondta, hogy a hőmérséklet meghaladta az 1000 fokot, a tűzoltóság pedig az omladozó falak miatt felhagyott a tűz belülről történő oltási kísérleteivel. A tűzvizsgálók már vizsgálják a tűz okát, viszont a rendőrség szerint az épületben a hőmérsékletnek még tovább kell csökkennie ahhoz, hogy biztonságos legyen.

Mindeközben több mint 100 hajógyári dolgozót evakuáltak kisbuszokkal.

A jelentések szerint egy személy megsérült, miután kisebb füstsérüléseket szenvedett, 4 embert pedig füstmérgezés gyanújával láttak el.

A hajógyári dolgozók helyzete továbbra is tisztázatlan, a szerda reggel munkába álló munkásokat ismét hazaküldték, több száz munkahely, beszállítók és a régió jövője függ a kialakult helyzettől.

Nagy múltú, felkapott hajógyárról van szó 

Az 1875-ben alapított német Lürssen hajógyár mára a világ egyik vezető luxusszuperjacht-építőjévé nőtte ki magát. A hajógyár a világ legikonikusabb szuperjachtjainak némelyikét bocsátotta vízre, köztük a 127 méteres Octopust, a 138 méteres Rising Sunt és a világ leghosszabb jachtját, a 180,61 méteres Azzamot. 

A Lürssen jelenleg szinte monopolhelyzetben van a szuperméretű szuperjachtok építése terén, mivel a világ 25 legnagyobb szuperjachtja közül 13-at már leszállított – írja a jachtokról a Boat International.