2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Új tagja lesz Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping Amerikával szemben álló szövetségének

2024.07.03. 17:01
Pakisztán, India és Irán után egy újabb eurázsiai ország, az oroszbarát Belarusz csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, melynek célja az Amerika vezette csoportokkal való szembenállás.

Belarusz hivatalosan is csatlakozni fog a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) a július 4-én megrendezésre kerülő asztanai csúcson – számolt be a CNN.

Az eredetileg közép-ázsiai országokat egyesítő, azoknak gazdasági és biztonsági stabilitást nyújtó szervezet ezzel a korábbinál jóval mélyebbre hatol Európába.

A 2001-ben Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán által alapított szövetség az utóbbi időben rohamos növekedésnek indult. Az SCO, amely az Amerika-centrikus világnézetet szeretné maga felé dönteni 2017-ben vett fel először új tagokat, névlegesen Pakisztánt, Indiát és Iránt, most az Aljakszandr Lukasenka által vezetett Belaruszt fogadta kötelékébe.

Vlagyimir Putyin – aki nemrég még a NATO-val való tárgyalás lehetőségét említette – júniusban egy „két- és többoldalú biztosítékok” rendszeréről beszélt, ahol elsődleges cél az eurázsiai országok biztonsága, valamint a „külső hatalmak katonai erejének folyamatos eltávolítása”. Úgy tűnik, ennek következő lépése a belorusz csatlakozás, ami így az első SCO–ország, amely szomszédos az Európai Unióval – és egyáltalán nem közép-ázsiai, ami a szövetség alapvető célja lett volna. Ez a lépés inkább geopolitikai döntésnek tűnik, amely pont kapóra jön Putyinnak, hisz mutathatja, hogy a háború miatt Oroszországra kiszabott szankciók ellenére sem marad szövetségesek nélkül.

Az ambíciók mellett az ellentétek sem maradnak el

Az SCO elmúlt évei nem voltak felhőtlenek. India és Pakisztán a csatlakozásuk ellenére még mindig ellenséges viszonyban állnak egymással, előbbi pedig Kínával is folyamatosan összetűzésbe kerül a Himalája menti vitatott területek miatt. Bár a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe való belépéskor eddig sem volt kizáró ok a diktatórikus országvezetés, Belarusz csatlakozása még jobban hígítja az SCO legitimitását. Lukasenka Putyin régi szövetségese, aki logisztikai segítséget nyújtott az orosz–ukrán háború kezdetekor az agresszornak – emiatt az EU közös szankciókkal sújtotta őket.

A tagországok közötti szembenállás mellett India egyre kisebb részt vállal az SCO-ban: tavaly házigazdaként online tartották a csúcsot, idén Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig el sem megy Asztanába – annak ellenére, hogy orosz beszámolók szerint a Kremlbe is ellátogatott volna.

Jövőre Kína lesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet soros elnöke, akiknek talán a legfontosabb az, hogy a szövetség működjön. Az Amerikával évek óta szemben álló ország viszont maradna Ázsiában, ahogy azt a májusi japán–kínai–koreai-csúcstalálkozó is mutatja.