Marad a hármas szintű terrorkészültség Belgiumban

2024.07.04. 15:06
Marad a hármas szintű terrorkészültség Belgiumban, amit 2023 októberében vezettek be, miután egy, magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló ember meggyilkolt két svéd futballszurkolót Belgiumban.

Belgiumban feltehetően a nyár végéig marad a hármas szintű terrorkészültség a négyfokozatú skálán – jelentette be a belga terrorelhárítás (OCAD) vezetője csütörtökön.

Belgium súlyos fenyegetéssel néz szembe és ez a nyár végéig aligha változik

– szögezte le Gert Vercauteren, akit a VRT belga hírcsatorna idézett.

Az országban használt négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán a hármas szintet 2023 októberében vezették be, az után, hogy egy, magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló ember meggyilkolt két svéd futballszurkolót Belgiumban. Vercauteren ugyanakkor leszögezte, hogy a terrorfenyegetettséget vélhetően az októberi terrortámadás nélkül is megemelték volna.

A hármas szint a rendőrség és a biztonsági erők általi fokozottabb ellenőrzést jelenti, beleértve a nyár jelentősebb eseményeit is.

Nehéz meghatározni, milyen megfontolásból érkezik a fenyegetés 

Az OCAD éves jelentése szerint tavaly összesen 332 bejelentés érkezett a hatóságokhoz lehetséges terrortámadásokról vagy egyéb szélsőséges cselekményekről; ez a szám 41 százalékkal magasabb a 2022-es adatnál.

Aggodalomra ad okot emellett az is, hogy egyre nehezebb meghatározni, milyen ideológiai megfontolásokból érkezik a fenyegetés – mutatnak rá a jelentésben, kiemelve, hogy az elkövetők motivációi egyre változatosabbak. 

A tettesek nem mindig azonosítják magukat egy-egy terrorszervezettel (...); több esetben pszichológiai tényezők vagy bizonyos szimbolikus események is kiváltó okként szolgálnak

– fogalmaztak a jelentésben.

Az egyértelműen meghatározható ideológiai motivációból született fenyegetések között az iszlamista hátterűek a leggyakoribbak, több mint 40 százalékkal. Hat százalék köthető külföldi ellenzéki csoportokhoz, öt százalék szélsőjobboldali, egy százalék pedig szélsőbaloldali szervezetekhez – írta az MTI az OCAD közleménye szerint.