Rejtély: 1300 év után egyszerűen eltűnt a sziklába vágott legendás francia kard

2024.07.04. 20:03
Egyik napról a másikra egyszerűen eltűnt a sziklából a Durandal, az a legendás kard, amit az Artúr királyhoz köthető Excalibur francia változatának tekintenek. A fegyver már 1300 éve állt a sziklafalban.

Artúr király legendás Excalibur kardjának francia változata eltűnt egy sziklából, amelybe a legenda szerint 1300 évvel ezelőtt belevágták. A dél-franciaországi Rocamadourból származó Durandal-kardot feltehetően ellopták, annak ellenére, hogy a földtől majdnem 10 méter magasan lévő kőhöz volt láncolva. A Durandal a francia epikus irodalomban Roland, a legendás paladin, vagyis lovag, Nagy Károly tisztjének kardja volt, ami állítólag elpusztíthatatlan volt.

„Rocamadourt megfosztották egy részétől, de még ha csak egy legenda is, a falunk és ennek a kardnak a sorsa összefonódik” – nyilatkozta Dominique Lenfant helyi polgármester.

A Durandalt a 11. századi Roland éneke című költemény is említi.

Az eposz a kard mágikus erejéről szól, miszerint a harci eszközben benne volt Szent Péter egyik foga, Szent Bazil vére és Szent Denis haja, sőt mielőtt Rolandnak adták volna, Nagy Károly egy angyaltól kapta.

Roland állítólag a Roncevaux-hágónál vívott csatában bekövetkezett halála előtt megpróbálta a kardot egy sziklán összetörni, hogy az ne kerüljön a szaracén sereg kezébe. A csatában bekövetkezett halála előtt Roland végül állítólag a levegőbe dobta,

ezután a kard csodával határos módon több száz kilométert tett meg, és beágyazódott a Rocamadour sziklafalába.

A város annyira értékesnek tartotta a fegyvert, hogy amikor a Cluny Múzeum 2011-ben ki akarta állítani, egy városi tanácsos és egy biztonsági őr kísérte, Rocamadourt 2016-ban Franciaország kedvenc falujává választották – írja az Independent.