Hét embert tartóztattak le háborús bűnökért Németországban és Svédországban

2024.07.04. 07:37
Összesen hét, hivatalosan hontalan palesztin férfit tartóztattak le a két országban, a svéd és német rendőrök az Europollal működtek együtt a szíriai polgárháborúban bűnöket elkövetők ellen.

Letartóztattak Németországban négy, Svédországban pedig három embert azzal a gyanúval, hogy emberiesség elleni bűnöket követtek el a szíriai polgárháborúban, köztük gyilkosságokat – jelentették be szerdán a német és a svéd igazságügyi hatóságok.

Hozzátették, hogy a hatósági fellépés előtt a két ország hatóságai nemcsak egymással, hanem az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezetével, az Europollal és más európai országokkal is egyeztettek.

A közlések szerint a gyanúsítottak kapcsolatban álltak Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

A német szövetségi ügyészség közleménye szerint a Németországban őrizetbe vett négy, hivatalosan hontalan palesztin férfi azzal gyanúsítható, hogy a szíriai főváros főként palesztinok lakta városnegyedében 2012. július 13-án egy fegyveres milícia tagjaiként a békésen tüntető tömegbe lőtt, és ennek következményeként hat polgári személy meghalt, többen pedig súlyosan megsebesültek.

A vád szerint a gyanúsítottak a damaszkuszi városrészben 2012 és 2014 között ismétlődően, sok ember ellen követtek el fizikai erőszakot, így kínzásokban vettek részt, illetve a kormányerők kezére juttattak három civilt, akik később csoportos kivégzés áldozatai lettek. Hozzátették, hogy

egy további gyanúsított még szökésben van Németország területén.

Németországban nem ez az első eset, hogy az emberiesség ellenes bűnökre vonatkozó, az elkövetés helyétől függetlenül is alkalmazható egyetemes joghatóság elve alapján tartóztattak le olyanokat, akik a szíriai polgárháborúban követtek el bűncselekményeket.

A svéd hatóságok az általuk letartóztatott gyanúsítottakkal kapcsolatban csak annyit közöltek, szombat délig születik meg a bírósági döntés arról, hogy továbbra is őrizetben tartsák-e vagy szabadlábra helyezzék őket.