Orbán Viktor Moszkvába utazik, megpróbálhat közvetíteni a béke érdekében

2024.07.04. 16:28 Módosítva: 2024.07.04. 20:45
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken állítólag Moszkvába utazik, mielőtt részt venne a Türk Államok Szervezetének találkozóján.

Cikkünk frissült!

Mint korábban írtuk, a magyar kormányfő kedden meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Úgy fest, hogy a kormányfő most az ukrajnai háborúban érintett másik félhez is elutazik. Panyi Szabolcs újságíró ugyanis az X oldalán közölte:

Orbán Viktor várhatóan Moszkvában tesz látogatást pénteken.

Az újságírónak több nyugati és közép-kelet-európai forrás is megerősítette, hogy pénteken Moszkvába megy a kormányfő. Azt is elmondták, hogy Orbánt a Kremlben fogadják majd, tehát alighanem Vlagyimir Putyinnal is találkozik. Panyi Szabolcs szerint Orbánnal utazik Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki pár napja – éppen az Orbán–Zelenszkij-találkozó idején – telefonon egyeztetett Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Mások is megerősítették a moszkvai látogatást 

Utóbb, a Szabad Európának nyilatkozva egy magyar kormányzati forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor Moszkvába utazik.

Csütörtök este pedig a Financial Times is ugyanerről közölt információkat: nekik egy magyar, és két európai uniós tisztviselő beszélt a miniszterelnök útjáról. A lap megjegyezte, hogy Orbán Viktor moszkvai látogatása 

a jelek szerint egy kísérlet arra, hogy békeközvetítőként lépjen fel Oroszország és Ukrajna között.

„Szerintem ez az ő stratégiája, hogy mindkét felet meghallgatja” – mondta a lap forrásainak egyike. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem válaszolt a Financial Times megkeresésre, és az orosz állami hírügynökségeknek sem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni azokat a híreket, amelyek szerint Orbán Viktor Moszkvába látogatna,

de azt ígérte, hogy Putyin pénteki programja „eseménydús” lesz.

Az orosz elnök egyébként csütörtökön még a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján tartózkodik, így ahhoz, hogy Moszkvában találkozzanak, előbb még neki is haza kell térnie.

Orbán Viktor látogatása lenne az első vizit, amelyet egy uniós vezető Moszkvába tesz azóta, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár 2022 áprilisában sikertelenül próbált közvetíteni Oroszország ukrajnai inváziójának befejezése érdekében – tette hozzá a Financial Times. 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin utoljára tavaly ősszel, Kínában találkoztak személyesen.

A magyar kormányfő a Türk Államokat is meglátogatja a hétvégén

A fentebb említett moszkvai vizit alighanem egy villámlátogatás lesz, ugyanis nemrég Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel közölte: 

Orbán Viktor pénteken és szombaton a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vesz részt.

A mostani csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel. Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök. 

Ha tehát Orbán Viktor pénteken valóban elutazik Moszkvába, akkor erre még nem sokkal a csúcstalálkozó előtt kerülhet sor, a hajnali vagy reggeli órákban. 

Orbán Viktor közvetítő szeretne lenni, de…

Az orosz sajtóban csütörtök délután nem írtak arról, hogy Orbán Viktor Moszkvába utazik. A közösségi médiában elsők közt az ukrán VOA News újságírója reagált Panyi Szabolcs információira, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Ukrajnával szemben mindig a problémákat emlegeti, miközben Oroszország vonatkozásában állandóan az együttműködésről beszél, és arról, hogy a szankciók károsak.

A közvetítő szerepére törekszik, amibe Moszkva valószínűleg beleegyezne, de Ukrajna valószínűleg nem

– összegezte véleményét. 

Később Charles Michel, az európai tanács leköszönő elnöke is figyelmeztette a magyar kormányfőt, hogy az EU képviseletében nem járhat el soros elnökként sem, csak Magyarországot képviselheti. 

Mindeközben Vlagyimir Putyin is arról beszélt, hogy a közvetítők nem segítenek 

Az orosz elnök csütörtök délután egy csúcstalálkozó margóján nyilatkozott a tűzszünet kérdéséről. Az elhangzottakról itt írtunk részletesen. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.