Lemondott Rishi Sunak

GettyImages-2159985885
2024.07.05. 11:53
Csütörtök éjszaka lezárult a nagy-britanniai választás, a konzervatív toryk pedig soha nem látott vereséget szenvedtek. A szigetország lakói egyöntetűen döntöttek, nem kérnek tovább Rishi Sunak pártjából. Ennek következményeként a konzervatívok vezetője lemondott tisztségéről.

Lemondott Rishi Sunak , Nagy-Britannia miniszterelnöke. A tegnapi választáson lavinaszerűen sodorta el a Konzervatív Pártot a Munkáspárt, ami elég jelzés volt Sunaknak. A toryk vezetője bocsánatot kért, utódja kiválasztása után pedig lemond tisztségéről.

Sunak a következő brit miniszterelnökről, Sir Keir Stramerről azt mondta, hogy egy „rendes, közszemléletű ember”. Bár voltak nézeteltéréseik a választások során, Sunak tiszteli ellenfelét. Búcsúbeszédében emellett arról szólt, hogy Nagy-Britannia a „legjobb ország a földön”, és el sem hiszi, hogy mindössze két generációval nagyszülei bevándorlása után megválasztották – szerinte a kedvesség és a tolerancia a legfontosabb brit értékek. Ő volt az ország első brit–ázsiai és az első hindu miniszterelnöke.

A Sky News tudósítása szerint Rishi Sunak 11 óra 50 perc körül megérkezett III. Károlyhoz, hogy hivatalosan benyújtsa lemondását. Utoljára találkozik miniszterelnökként a királlyal, aki kikéri véleményét utódjáról, majd megköszöni szolgálatát Nagy-Britanniának. Elemzők szerint pártjának történelmi veresége nagyon nehéz lesz számára pszichológiailag.

Megtörtént a király színe előtti, hivatalos lemondás

Rishi Sunak III. Károly színe előtt, 12 óra 25 perckor hivatalosan lemondott. „Őfelsége nagylelkűen elfogadta [a lemondást]”.

Mint megírtuk, óriásit nyert a Munkáspárt a július 4-i parlamenti választáson, és a következő miniszterelnök a munkáspárti Keir Starmer lesz. Az már az exit poll adatok szerint is látszott, hogy Rishi Sunak miniszterelnöknek és pártja tagjainak hosszú éjszakája lesz, hiszen a 650 fős képviselőházban a toryk több mint 200 helyet vesztettek.

Az eddigi eredmények alapján így nézhet ki Westminsterben a következő képviselőház (a 650 mandátumból eddig 644-et osztottak ki – a végleges adatokról így később tudunk beszámolni), zárójelben a 2019-es eredményekhez képesti változás:

  • Munkáspárt – 410 mandátum (+212 mandátum)
  • Konzervatív Párt – 119 mandátum (-249 mandátum)
  • Liberális Demokraták – 71 mandátum (+63 mandátum)
  • Skót Nemzeti Párt (SNP) – 9 mandátum (-37 mandátum)
  • az ír egyesülésért küzdő, ír nacionalista-baloldali Sinn Féin – 7 mandátum (0, de ők soha nem veszik fel a brit parlamenti mandátumaikat)
  • független jelöltek – 7 mandátum (+4 mandátum)
  • északír unionista jobboldali, az ország jövőjét az Egyesült Királyságban elképzelő Demokratikus Unionista Párt – 5 mandátum (-3 mandátum)
  • Nigel Farage-féle Reform UK – 4 mandátum (+4 mandátum)
  • ökobaloldali, wokeista Zöldek – 4 mandátum (+3 mandátum)
  • walesi függetlenségpárti Plaid Cymru – 4 mandátum (+2 mandátum)
  • a Sinn Féinhez képest moderáltabb ír nacionalista, baloldali északír SDLP – 2 mandátum (0)
  • az északír unionista-nacionalista ellentétet meghaladni kívánó Szövetség – 1 mandátum (0)
  • északír unionista jobbközép Ulsteri Unionista Párt – 1 mandátum (+1 mandátum)

Ki lehet a következő tory vezér?

Már el is indult a találgatás, hogy ki válthatja Rishi Sunakot a Konzervatívok vezetőjeként. A legvalószínűbbnek a párt gazdasági titkárát, a toryk között is jobboldali Kemi Badenoch-ot tartják, aki eddig is a tűz körül volt, azonban Boris Johnson bukása után nem jutott be a három legjobb – Sunak, Penny Mordaunt és Liz Truss – közé. 

Utána a mérsékeltebb Tom Tugendhat volt biztonsági miniszter következik, aki Liz Truss mögé állt be 2022-ben – és pont Badencoh ütötte ki a versenyből.

Végül pedig az egykori belügyi titkárt, Priti Patelt tartják esélyesnek, aki a Konzervatív Párt centrumát tartja felelősnek a bukásért.

Persze felmerült Boris Johnson neve is, aki viszont nem képviselő, így egyelőre nem térhet vissza.

Megérkezett az új miniszterelnök a Buckingham Palotába

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője megérkezett, hogy találkozzon a királlyal. III. Károly itt kéri meg hivatalosan, hogy alakítson kormányt és legyen az ország miniszterelnöke. Ezt követően Starmer a Downing Street 10-hez megy, hogy elmondja első beszédét brit kormányfőként.

Megtartotta első beszédét Sir Keir Starmer

A Buckingham-palotából visszatérve, a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt miniszterelnökként elmondott első beszédében Starmer elismerően szólt konzervatív párti elődjéről, Rishi Sunakról, kijelentve: nem szabad lebecsülni azokat a vívmányokat, amelyeket Sunak miniszterelnökként elért. 

Hozzátette: Rishi Sunak kemény, elkötelezett munkát végzett az előző brit kormány élén, és ezért is elismerés illeti. Majd kijelentette, hogy a munkáspárti kormány az ország nyugodt és türelmes újjáépítése mellett kötelezte el magát, de ezt a munkát „még ma el kell kezdeni, mert a feladat sürgős”. Ehhez a munkához idő kell, az ország átalakítása „nem úgy megy, mintha csak egy villanykapcsolót kellene felkapcsolni” – hangsúlyozta. 

Starmer első, rövid miniszterelnöki beszédében nem említett konkrét cselekvési terveket.

A választási kampány idején azonban többször kijelentette, hogy választási győzelem esetén a munkáspárti kormány már „első munkanapján” leállítja a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programját, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítja – írta az MTI.

(Borítókép: Rishi Sunak 2024. július 5-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images)