2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Már csak egy pártra van szükség a Patrióták Európáért frakcióvá válásához

2024.07.05. 21:02
A novemberi hollandiai választásokon győzelmet aratott Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders pénteken a közösségi oldalán jelentette be, hogy pártja csatlakozik a formálódó Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz. Ezzel már csak egy párt csatlakozására van szükségük a frakcióvá váláshoz.

„Egyesíteni akarjuk erőinket az Európai Parlamentben, és büszkén csatlakozunk a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz” – jelentette ki X-en Geert Wilders, a hollandiai Szabadságpárt (PVV) vezetője.

A vezető posztjában hozzátette: pártja küzd az illegális bevándorlás ellen, védi a békét és a szabadságot. Támogatja Ukrajnát, védelmezi a zsidó-keresztény örökséget és a családokat.

A holland Szabadságpárt 7 mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon. 

Már csak egy párt kell 

Mint arról korábban írtunk, Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Ám ahhoz, hogy valóban létrejöjjön, két fontos feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

Az egyik feltétel már teljesült is: a Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője (utóbbi a Tisza Párt miatt kilépett az Európai Néppártból), az FPÖ-nek 6, az ANO-nak pedig 7 van. Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő 3 tagállamból, tehát még 4 másik országból várták a képviselőket. A napokban viszont a portugál Chega is bejelentette csatlakozási szándékát. A spanyol Vox és a holland Szabadságpárt pedig pénteken jelezte, hogy beállnak Orbán Viktor alakuló frakciója mögé. 

Ezzel már csak egy párt csatlakozására van szükségük ahhoz, hogy hivatalosan is EP-frakcióvá váljanak.