Megdöbbentő becslés készült a Pentagon adatai alapján az orosz háborús veszteségekről

2024.07.08. 06:02
Több mint 100 ezer orosz katona eshetett el az ukrán frontokon a Mediazona és a Meduza független orosz médiumok elemzése szerint. Az amerikai védelmi minisztériumból kiszivárgott információk alapján viszont már jó eséllyel a félmilliót is meghaladhatta a harcképtelenné vált (elesett, sebesült, eltűnt vagy fogságba esett) orosz katonák száma. A The Economist úgy becsüli, a 20 és 50 év közötti teljes orosz férfilakosság 2 százaléka meghalt vagy súlyos sebesülést szerzett az ukrán–orosz háború kezdete óta.

Bár Oroszország nem közöl adatokat arról, hány katonája halt meg vagy sebesült meg az Ukrajna ellen 2022-ben indított teljes körű inváziójában, különböző források szerint nemrég egy mérföldkőhöz érkeztek. A legfrissebb adatok azt mutatják, az orosz hadsereg halálos áldozatainak száma a 100 ezret már biztosan átlépte. 

Mediazona és a Meduza független orosz médiumok jelenleg 106 és 140 ezerre teszik az Ukrajnában elesett orosz katonák számát (bár ennek csak a töredékét, nagyjából a felét sikerült nyilvános forrásokból igazolni).

Az általuk közölt adatok nyilvánosan hozzáférhető forrásokból származnak, például a hozzátartozók közösségi médiában közzétett bejegyzéseiből, a helyi média jelentéseiből, a helyi hatóságok nyilatkozataiból, gyászjelentésekből vagy sírfeliratokról. 

The Economist azt írja, az orosz hírügynökségek számai nagyjából megegyeznek más friss forrásokéval: franciaországi tisztviselők májusra 150 ezerre tették a halottak számát, a BBC Russia pedig úgy számolt, júniusra legalább 113 ezer orosz katona hal meg az ukrán frontokon. 

Azonban – mint írták – a fenti becslések nem tartalmazzák többek közt azokat az orosz katonákat, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy már nem tudnak visszatérni a harcmezőre, vagy eltűntek, fogságba estek, továbbá az Oroszország által megszállt ukrajnai területekről toborzott fegyvereseket sem. 

Az amerikaiak szerint jóval magasabb azoknak a száma, akik harcképtelenné váltak 

A The Economist ugyanakkor a fentieket összevette néhány, a Pentagonból kiszivárgott dokumentummal (hogy pontosan mely dokumentumokról van szó, azt nem tisztázták, de az invázió kezdete óta jó néhány adatsor napvilágot látott az amerikai védelmi tárcától).

A portál e dokumentumok alapján készített egy saját becslést, amelynek fényében: 

valahol 462 ezer és 728 ezer között lehet azoknak az orosz katonáknak a száma, akik harcképtelenné váltak. 

Ha az amerikaiak jól spekulálnak, akkor több orosz katona vesztette életét vagy szerzett súlyos sérülést az ukránorosz háborúban, mint amekkora Oroszország 2022 februárjában becsült teljes inváziós ereje lehetett (az ukránok által vasárnap közölt orosz háborús veszteség a két szám közt, 551 ezernél volt).

Nem beszélve arról, hogy a veszteségek Oroszország demográfiájára is óriási hatással lehetnek, ugyanis számszerűen a legtöbb elesett katona a 35 és 39 évesek közül került ki: ebből a korosztályból több mint 27 ezren haltak meg 2022 februárja és 2024 júniusa között. Arányosan viszont, Oroszország férfi lakosságát tekintve a legsúlyosabb veszteségeket a 45 és 49 évesek körében szenvedték el.

A The Economist emellett azt is kiemelte, hogy 

a 20 és 50 év közötti orosz férfiak nagyjából 2 százaléka hallhatott meg vagy szerezhetett súlyos sebesülést Ukrajna teljes körű inváziójának kezdete óta.

A hírportál több infografikát is közzétett a különböző, korábban megjelent becslésekkel kapcsolatban is. 

A felek egyébként nagyon ritkán közölnek információt a harctéren elszenvedett veszteségeikről. Így az elemzők is gyakran csak spekulálnak ezzel kapcsolatban. Volodimir Zelenszkij július elején úgy nyilatkozott, hatszor annyi orosz katona halt meg az invázióban, mint ukrán. Jelentsen ez bármit.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.