Tovább tombol a Beryl hurrikán az Egyesült Államokban, többen is életüket vesztették

2024.07.09. 16:52

Hat ember halálát erősítették meg Texasban, köztük egy 53 éves férfi és egy 74 éves nő, akik akkor haltak meg, amikor Harris megyében fák dőltek az otthonukra az Egyesült Államokban az utóbbi időben tomboló Beryl hurrikán miatt - jelentette a Sky News amerikai partnere, az NBC.

A houstoni rendőrség közlése szerint Russell Richardson, egy 54 éves informatikai biztonsági tiszt is életét vesztette, aki épp munkába tartott, amikor az emelkedő árvízbe került. A texasi áldozatok között volt még egy 40 év körüli férfi, aki traktorozás közben egy fának ütközött, valamint két ember, akikre holtan találtak rá egy sátorban az erdőben, Magnoliában.

Emellett több mint 21 millió embert Arkansastól Michiganig árvízvédelmi készültségbe helyeztek kedden, ahogy a vihar északkelet felé haladt miközben már hatalmas takarítási művelet kezdődött, hogy helyreállítsák az áramellátást 2,3 millió energiafogyasztó számára.

A vihar, amelyet hétfőn trópusi mélyponttá minősítettek át, 10 távolsági távvezetéket döntött ki, és több száz fát döntött ki, amelyek közül néhány helyi villanyvezetéket is leszakított.

Az áramkimaradások által érintettek közül csaknem kétmillióan a CenterPoint Energy, Houston fő áramszolgáltatójának az ügyfelei, amely azt nyilatkozta, hogy reményeik szerint csütörtökig majd egymillió embernél helyre tudja állítani a szolgáltatást.

Dan Patrick, Texas állam alkormányzója elmondta, hogy több ezer munkást küldenek majd az áramszolgáltatás helyreállítására, olyan helyeket előtérbe helyezve, mint az idősek otthona.

Nem vagyunk túl a nehéz körülményeken, és többnapos folyamatot jósolt az áramszolgáltatás helyreállítására

– fogalmazott a kormányzó helyettese.

Houston, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa is nagy károkat szenvedett, amikor a Beryl esőzései a part menti területeket sújtották. A helyi tévécsatornák egy videót is bemutattak egy férfi drámai kimentéséről, aki a gyorsan áradó vízben rekedt kisteherautója tetejére mászott fel, ez egyike a városban történt legalább huszonöt vízi mentésnek, amelyek többnyire az árvízben elakadt járművekkel rendelkező emberek számára történtek.

Májusban nyolc ember meghalt, és közel egymillióan maradtak áram nélkül, amikor egy korábbi vihar sorozat sújtotta a várost.

Az előrejelzők szerint a károkat okozó szelek és a hirtelen áradások folytatódnak, ahogy Beryl a szárazföld belsejébe nyomul. Mivel a terület egyes részein kánikula tombol, az áramszolgáltatás helyreállítása sürgős feladat, még akkor is, ha a hőmérséklet kissé lehűlt a viharral.

A vihar a szárazföld belseje felé haladva tornádók kialakulásával fenyegethet, és az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi médiában megerősítette, hogy Louisiana északkeleti részén tornádókat észleltek.

Ajánlókép: (Houston Chronicle/Hearst Newspaper/Getty Images)