Lemondott a francia Nemzeti Tömörülés főigazgatója az elbukott választás után

2024.07.09. 20:38
Távozik hivatalából Giiles Pennelle francia európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Tömörülés (NR) főigazgatója és Jordan Bardella, az NR elnöke is vállalja a felelősséget, miután pártjuk vereséget szenvedett a francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. A fiaskó annak ellenére következett be, hogy az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével.

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja az első fordulós győzelme után még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában – erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését.

Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy egy előrehozott választás esetén a párt kormányzásra felkészülten álljon. Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a köztársasági elnök feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választást írt ki,

az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével, ám a második fordulóban a harmadik helyen végeztek, így csak 143 mandátumot tudtak megszerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, ami pedig a kitűzött célja volt az RN-nek.

Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, s a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei.

A két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyultak, vagy a közösségi oldalaikon rasszista meggyőződésüknek adtak hangot.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt. „Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat” – mondta a pártelnök.

Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása és az egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó döntéseket hoztunk

– mondta Bardella.

Mint arról az Index is beszámolt, vasárnap tartották Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek nagy kérdése az volt, hogy a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés fennállása óta először kormányzati szerephez juthat-e.

Arról is írtunk, hogy hiába próbálta az évek alatt Marine Le Pen gondosan átpozicionálni a Nemzeti Tömörülést egy jobboldali-konzervatív párttá, a franciák többsége továbbra is ellenzi a hatalomra kerülésüket. Ennek köszönhető, hogy a választásokat végül a szélsőbaloldaltól a balközépig összeálló Új Népfront nyerte meg, azonban egyértelmű parlamenti többség hiányában nehéz évek várnak a francia politikára.

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselője, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója hétfő délelőtt a Facebook-oldalán közölte, hogy a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz, amelyet a Fidesz alapított.