Nukleáris fegyverek szállítására is alkalmas bombázók haladtak el Tajvan mellett

2024.07.10. 11:52
Tajvan, a Fülöp-szigetek és Japán mellett is elhaladt a kínai repülőgép-hordozó kíséretével, amelyek egy, a térségben rendezett hadgyakorlatra tartottak.

A Santung kínai repülőgép-hordozó a csendes-óceáni hadgyakorlatokra tartva a Fülöp-szigetek északi része mellett haladt el – közölte szerdán Tajvan védelmi minisztere, miközben Tajpej arról számolt be, hogy több tucat harci repülőgép is csatlakozott a hajóhoz a gyakorlatok miatt.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, szoros figyelemmel követi a kínai katonai műveleteket. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szerdán hajnal körül 36 kínai katonai repülőgépet,

köztük J–16-os típusú vadászgépeket és nukleáris fegyverek hordozására is képes H–6-os típusú bombázógépeket észleltek, amelyek a sziget déli és délkeleti részén a Csendes-óceán nyugati része felé tartottak, hogy a Santunggal közös gyakorlatokat hajtsanak végre.

A Fülöp-szigeteki hadsereg közölte, hogy aggódik a kínai repülőgép-hordozó csoport bevetése miatt. „Hangsúlyozzuk a béke és a stabilitás fenntartásának fontosságát a térségben, és felszólítunk minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és normákat” – mondta Francel Margareth Padilla szóvivő.

Kedden késő este a japán védelmi erők közölték, észlelték a Santungot két rakétarombolóból és egy fregattból álló kíséretével együtt mintegy ötszáz kilométerre délre Okinava szigetétől. A japán haditengerészet két hajója figyelte a mozgásukat, miközben japán vadászgépek felszálltak válaszul a repülőgép-hordozó által indított gépekre – derült ki a közleményből.