Lőszerautomaták költöznek az amerikai közértekbe

2024.07.13. 09:20
Az automaták AI-technológia segítségével olvassák a vásárlók adatait, még arcfelismerő szoftvert is alkalmaznak, hogy ne jusson bárki munícióhoz.

Éles lőszert adagoló automaták jelentek meg több élelmiszerboltban az amerikai Alabama, Texas és Oklahoma államokban – értesült a CNN. Az American Rounds nevű cég nemrég kezdte el a gépek telepítését különböző szupermarketekbe.

Az „ammo vending machine”–ek mesterséges intelligenciát használnak a vásárlók felismeréséhez, többek között AI-al olvassák be az irataikat, de még az arcukat és korukat is felismerik a cég weboldala szerint. Az automatákban többféle kaliberhez van lőszer, például pisztoly–, shotgun– és vadászpuskatöltényeket is vásárolhatunk.

Az amerikai Alkohol– és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda (ATF) engedélyezte a gépek elhelyezését.

Elmondásuk szerint a lőszer eladásához nincs szükség szövetségi engedélyre, viszont a forgalmazóknak be kell tartania a vonatkozó állami és föderális törvényeket – amit az American Rounds eddig maradéktalanul betartott.

Grant Magers, a cég elnöke azt mondta, hogy 2023 tavaszán keresték fel különböző élelmiszerbolt–láncok, hogy ilyen módon adjanak el lőszert. Az első, nagyon „amerikai” kinézetű automatát Alabamában állították csatasorba tavaly novemberben. Egy gépet azonban már el is kellett szállítani az alabamai Tuscaloosából, mivel nem hozott elég forgalmat.

Kip Tyner, a tuscaloosai városi tanács tagja szerint viszont:

Olyan emberek kezébe kerülhet [lőszer], akik nem elég felelősségteljesek. Nem gondolom, hogy létszükséglet [az ilyen automata]. Például kialakulhat egy vita, valaki pedig ahelyett, hogy lenyugodna, másnap elmegy a közértbe hogy golyókat vegyen, amiket aztán rossz célokra használ.

Az aggodalmak ellenére az American Rounds terjeszkedni szeretne, már Kaliforniából, Floridából és Hawaiiról is keresték boltok a céget Magers szerint. Coloradóban és Texasban a következő pár héten telepítenek újabb gépeket.