A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

2024-07-14T015638Z 268781570 RC2MU8AGQG70 RTRMADP 3 USA-ELECTION
2024.07.14. 16:32
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt.
  • Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdése után mintegy hat perccel tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették, majd a vérző fülét fogó elnökjelöltet közösen levitték a színpadról.
  • A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt a helyszínen, kettő pedig súlyosan megsérült.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amit azóta már elhagyott.
  • A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően. A jelenlegi amerikai elnök az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

A Sky Newsnak nyilatkozó biztonsági szakember szerint azonban a Donald Trumpot megvédeni hivatott csapat hatalmas hibákat vétett.

Steve Notthingam, egykori SWAT- (Special Weapons and Tactics) parancsnok azt mondta az NBC-nek és a Sky Newsnak, hogy egy esemény előtti átkutatással, valamint a merénylők lehetséges pozícióinak folyamatos monitorozásával könnyen meg lehetett volna előzni a majdnem halálos kimenetelű tragédiát.

Le voltak maradva olyan területeken, ahol egy lépéssel mások előtt kellett volna járniuk

– mondta Steve Notthingam, aki többször biztosított már Egyesült Államokba érkező vezetőket, valamint egykori elnököket is.

Jim Cavanaugh, az Amerikai Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmazásával Foglalkozó Iroda (ATF) visszavonult ügynöke szerint nagyon furcsa, hogy ilyen közel tudott a tetőre mászni az elkövető.

„Amikor ilyen emberekkel dolgoztam, minden magaslaton SWAT-tagok álltak, és senkinek nem engedték, hogy a tetőre menjenek – ők uralták azokat” – tette hozzá.

Cavanaugh szerint egy AR–15-ös félautomata puska könnyedén elér akár 180 méterre álló célpontokat is, míg a Trumpra rálövő férfi nagyjából 135 méterről nyitott tüzet.

A visszavonult ügynök nem tudja felfogni, hogyan juthatott fel valaki egy tetőre ilyen közel Donald Trump beszédének területéhez.

Ezzel szemben a Pennsylvaniai Állami Rendőrség alezredese, George Bivens szerint „nagyon nehéz volt egy ennyire nyitott területet úgy biztosítani, hogy minden lehetséges támadási szöget zárjanak”. A titkosszolgálat egyelőre nem kommentálta a történéseket.

Kevin Rojek FBI különleges ügynök szerint a támadás legfurcsább része az, hogy milyen sok lövést tudott leadni a támadó, mielőtt őrei a földre vitték volna, a térséget figyelő mesterlövészek pedig végeztek volna Crooksszal. Donald Trumpot azóta a kórházból is kiengedték, posztjai alapján jól van.

(Borítókép: Donald Trump a támadás után 2024. július 13-án. Fotó: Brendan McDermid / Reuters)