Kétes bűnözőkből plasztikázással „faraghattak új embert” titkos kórházakban

GettyImages-1295301481
2024.07.15. 18:09
Illegális klinikákon plasztikai sebészettel varázsoltak új külsőt szökevényeknek és más bűnözőknek a Fülöp-szigeteken, hogy elkerüljék az elszámoltatást.

A rendőrség még májusban razziázott Manila déli külvárosában, Pasayban található, belülről feltűnően jól felszerelt kórházra emlékeztető létesítményben – jelentette a BBC a hatósági szóvivőre hivatkozva. A szervezett bűnözés elleni elnöki bizottság által közzétett fotó szerint a különbség csak annyi, hogy ezeknek az „intézményeknek” a termeiben jóval több ágyat zsúfoltak be.

A hatóságok kilátásba helyezték, hogy két ilyen illegális kórházat bezárhatnak az „elkövetkező hetekben”, arra azonban nem adtak magyarázatot, hogy a rajtaütés és a bezárás között miért telik el ilyen hosszú idő.

Az illegális kórházak felszereltségéből ítélve csodákra voltak képesek.

Teljesen új embert varázsolhattak bárkiből

– érzékeltette a körülményeket Winston John Casio, a szervezett bűnözés elleni bizottság, a PAOCC szóvivője.

A többi között hajbeültetéshez szükséges eszközöket, fogászati implantátumokat és bőrfehérítő csepegtetőket foglaltak le a pasayi kórházban.

A hatóságok által megfigyelt két, teljesen törvénytelenül működő kórház méretében négyszer nagyobb, mint a kerületben működő állami.

Telefonos átverés és embercsempészet

Az ellátottak köre – a nyomozás szerint – elsősorban a Fülöp-szigeteken illegálisan működő online kaszinók személyzetének tagjai közül került ki. A körülmények megértéséhez tudni kell, hogy a szigetországban egészen tavalyelőttig zavartalanul működött a pogo (Philippine Online Gaming Operations), vagyis egy online játékokat működtető szolgáltatás.

Miután Kínában tiltott a szerencsejáték, a fülöp-szigeteki hatóságok felismerték a piaci rést, és egy ideig engedélyezték az internetes kaszinózást.

Az üzlet annyira beindult, hogy az alvilág a pogo árnyékában indította be a telefonos átverésekre szakosodott ágazatát (ne dőljön be a +63-as előjelű hívásoknak, ez a Fülöp-szigetek országkódja!), illetve a kiterjedt embercsempészetet.

A pasayi razziában két vietnami és egy kínai orvost, továbbá egy kínai patikust és egy vietnami ápolónőt vettek őrizetbe. Mondani is felesleges: egyiküknek sem volt munkaengedélye.

A rajtaütés során találtak egy vesedializátort is. A nyomozók ebből arra következtetnek, hogy a „kórházban” a plasztikai sebészet mellett egyéb gyógykezeléseket is végeztek.

Világszerte célozzák az embereket a csalással

„Kívülről úgy néz ki, mint egy hagyományos klinika, de bent az ember megdöbben a legmodernebb technológia láttán” – mondta Casio.

A pogo-kórházakban senkitől sem kértek személyazonosításra alkalmas dokumentumot, így akár menekülő szökevényt vagy illegális bevándorlót is elláthattak – ha volt pénze.

Az online szerencsejáték, a POGO az előző elnök, Rodrigo Duterte hatéves, 2022-ig tartó ciklusa alatt virágzott, aki baráti kapcsolatok kialakítására törekedett Kínával.

Utódja, Ferdinand Marcos Jr. azonban épp bűnözői hátszélre hivatkozva szigorított a pogók működésén.

Az elnök nem akarja, hogy a bűnözés ejtsen csorbát Fülöp-szigetek nemzetközi megítélésén

– mondta a szóvivő, aki szerint közvetlen utasítást kaptak a „telefonos átverések farmjainak” felszámolására, amelyek világszerte nagyszámú embert céloznak meg.

Tavalyelőtt a fülöp-szigeteki hatóságok letartóztatták az egyik kínai bűnszervezet tagját, aki plasztikai műtéttel próbálta álcázni magát. A beavatkozást vélhetően az egyik illegális kórházban végezték.

(Borítókép: Akiromaru / Getty Images)