A medveállomány ritkításáról döntött a román parlament

2024.07.15. 16:59
A Romániában túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást hétfőn a bukaresti képviselőház. A román parlament rendkívüli ülésszakát azt követően hívták össze, hogy a múlt héten egy 19 éves lányt ölt meg egy turistaösvényen egy medve.

A szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése érdekében 2024-ben és 2025-ben is 426 barna medve kilövését engedélyezi, és évente 55 sürgősségi kilövést tesz lehetővé, olyan esetekben, amikor az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítására nincs más mód – adta hírül az MTI. 

A Tánczos Barna RMDSZ-szenátor, volt környezetvédelmi miniszter által kidolgozott törvénytervezetet korábban a szenátus már elfogadta, hatálybalépéséhez az államfő aláírására van még szükség.

Mint írtuk, az elmúlt héten medvetámadás áldozatául esett egy nő Busteni közelében. Az áldozatot megtalálták, de az állat közelsége miatt a holttestét még mentőhelikopterrel sem tudták lehozni a túraútvonalról.

Tavaly májusban a román környezetvédelmi tárca 7500 és 8100 közé becsülte az országban élő vad barna medvék számát. Az utóbbi 5 évben az állatok nagyjából 150 esetben támadtak emberre, ebből 14 halálos kimenetelű volt.