Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

GettyImages-2161922021
Ha Donald Trump meghalt volna a merényletben, abból könnyen polgárháború lehetett volna az Egyesült Államokban, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint.

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült Államok korábbi elnökét. Erre nem lehet azt mondani, hogy nem volt sikeres merénylet” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában.

Állandó biztonságpolitikai szakértőnk szerint súlyos hibát követtek el az amerikai titkosszolgálat munkatársai akkor, amikor nem voltak képesek korábban megállítani azt a férfit, aki a pennsylvaniai Butlerben szombaton végül többször is rálőtt Donald Trump volt amerikai elnökre egy választási gyűlésen. 

Tarjányi elmondta, a republikánus elnökjelölt személyi biztosításában a titkosszolgálat mellett a helyi rendőrök, valamint a seriffhivatal munkatársai is részt vett. Az ezen szervek közötti kommunikáció működhetett rosszul, hiszen a helyi beszámolók alapján már percekkel a támadás előtt lehetett tudni, hogy egy fegyveres tartózkodik az egyik közeli épület tetején, a mesterlövészek azonban mégsem tüzeltek rá. Hangsúlyozta, egyelőre vizsgálat folyik az ügyben, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy végül személyi következményei lesznek a mulasztásnak, hiszen

nem a volt elnököt védő szolgálat munkatársainak, hanem csupán a piszkosul nagy szerencsének köszönheti az életét Trump.

A szakértő a merénylettel kapcsolatban megjegyezte még, nemcsak az volt komoly hiba, hogy a szervek nem előbb reagáltak a támadóra, hanem hogy az több lövést is le tudott adni a republikánus elnökjelöltre. Tarjányi emlékeztetett rá, a nemrégiben Robert Ficót ért támadás esetében is elmondta már, hogy ilyen esetben az lenne az elfogadható, ha a második lövés már a biztosító csapattól érkezne, ez azonban ezúttal sem így történt.

Komoly gond szerinte az is, hogy a merénylőt megölték, ahelyett hogy harcképtelenné tették volna, így ugyanis sokkal nehezebb kideríteni, mi volt az elkövető motivációja. Ez szerinte táptalajt adhat a különböző összeesküvés-elméletek terjedésének is, amelyek egy ennyire feszült társadalmi helyzetben nagyon károsak tudnak lenni. Hozzátette, ha Trump meghal a merényletben, az könnyen polgárháború kialakulásához vezethetett volna az Egyesült Államokban.

Nyilván nem lefutott még az amerikai elnökválasztás, de nem tartom túlzásnak, hogy adott esetben ez az egy fotó már eldöntötte a novemberi végeredményt

– így értékelte a szakértő a republikánus elnökjelöltről készült képet, amelyen közvetlenül a támadás után, vérző fejjel, öklét a magasba emelve buzdította a híveit Donald Trump.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Donald Trump a merénylet után 2024. július 13-án. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)