A király beszédével és az Európai Unió felé kacsintva nyit új fejezetet a brit kormány

AFP  20231107  342D4UL  v1  HighRes  BritainPoliticsRoyals
2024.07.17. 14:13
Az Egyesült Királyság visszatér „Európa szívébe” – ezt ígérte az új brit kormányfő az európai vezetők csütörtökön esedékes csúcsértekezlete előtt. Egy nappal korábban a törvényhozás díszülésén, amelyen a király mond beszédet, legalább harmincöt törvényjavaslatot terjesztenek be, amelyek mindenekelőtt a gazdasági növekedést célozzák, és a kampányígéreteket tükrözik.

Európa biztonsági válsággal és folyamatos migrációs kihívásokkal szembesült, Nagy-Britannia pedig készen áll arra, hogy az ezekkel ellenszegülő európai erőfeszítések „élére álljon”.

„Oroszország barbár háborújának csatazaja visszhangzik kontinensünkön, miközben aljas embercsempészek ártatlanokat szállítanak veszélyes, gyakran tragédiával végződő utakon – idézte a The Guardian Keir Starmer üzenetét az Európai Politikai Közösség csúcsértekezlete előtt, amelyet csütörtökön rendeznek meg 45 nemzeti vezető részvételével Winston Churchill szülőházában, a Blenheim-kastélyban.

A miniszterelnök szerint „nem maradhatunk néma szemlélői” a történelem ezen fejezetének. Többet kell tenni a „frontvonalon harcoló bátor ukránokért” és az országokon átnyúló embercsempészek ellen, hogy a jövő nemzedéke büszkén tekintsen vissza a kontinens közösen elért eredményeire.

Ez a munka az Európai Politikai Közösség ülésén kezdődik

– jelentette ki Starmer, aki korábban többször is kizárta, hogy az Egyesült Királyság újra csatlakozzon az EU-hoz, valamint egységes piacához és vámuniójához.

Ellenzéki vezetőként vonakodott kifejezni Európa-pártiságát attól tartva, hogy megvádolják a brexit visszafordításának a szándékával.

Elsöprő győzelme után azonban a diplomaták a hangnemváltásra figyeltek fel. A feltételezések szerint a szigetország és az Európai Unió olyan biztonsági szerződés megkötésére készül, amely hatékonyan kezelné például az ukrajnai háború kérdését.

Az Egyesült Királyság visszatérése

Nem kizárt, hogy megállapodás születik egy új, ifjúsági mobilitási programról, sőt egyes szakmai képesítések kölcsönös elismeréséről.

Az Egyesült Királyság akkor erősebb, ha szorosan együttműködik másokkal

– tette világossá Starmer.

A csúcs előtt az ír taoiseach, Simon Harris kormányfő lesz a vendége, aki először látogat Nagy-Britanniába Starmer beiktatása óta, utána pedig a Blenheim-kastélyban, vacsorán Macront látja vendégül, aki az ukrajnai háború kitörése után, 2022-ben hozta létre az Európai Politikai Közösséget azzal a szándékkal, hogy olyan kérdéseket tűzzön napirendre, amelyeket a formális uniós struktúrákon kívül lehetne a legjobban kezelni.

Starmer már most határozott támogatásáról biztosította Kijevet.

Kijelentette, a csúcsot is a „folyamatos nemzetközi katonai és pénzügyi támogatás” szavatolására használja.

A brexit után úgy tűnt, az Egyesült Királyság magába fordult, és nem találta helyét a globális színtéren.

Az Egyesült Királyság azonban magabiztosan visszatér

– erősítette meg Keir Starmer a minapi washingtoni NATO-csúcs után.

A király beszéde

Az új összetételű törvényhozás első ülését a Westminsterben hagyományosan az uralkodó nyitja meg, és ez szerdán sem lesz másként. Az európai vezetők csúcstalálkozóját megelőző napon, alkalmi pompában a király mond beszédet a parlamentben, majd az új munkáspárti kormány több mint 35, „Nagy-Britannia újjáépítését” célzó törvényjavaslatot terjeszt be – lengette be a Sky News szerint a Downing Street.

Az új szabályozás a kampányígéreteket testesíti meg: a többi között javítja az otthonteremtés és a közlekedés feltételeit, növeli a munkahelyek számát, és „tisztább energiaforrásokat” biztosít.

Egy másik tervezet a kiadásokat szigorítja, amelyek „káoszt” okoztak a lakosság életében, és „nyomorba taszítottak” egyeseket. A következő indítvány a decentralizáció jegyében nagyobb hatalommal ruházza fel a helyi vezetőket, a Lordok Házának reformja pedig 80 éves életkor felett nyugdíjba kényszerítené a felsőház tagjait, és fokozatosan megszüntetné örökletes kiváltságaikat.

Nincs vesztegetni való időnk

– adta ki az utasítást Keir Starmer, aki a feladatokat „sürgősnek” nevezte.

(Borítókép: A Lordok Háza a londoni Parlament Házában 2023. november 7-én. Fotó: Aaron Chown / Pool / AFP)