Tíz éve lőtték le a maláj utasszállítót Ukrajna felett: a hozzátartozók gyászban, a gyilkosok szabadlábon

GettyImages-452325384
2024.07.17. 18:14
Az Ukrajna felett napra pontosan tíz éve, 2014. július 17-én lelőtt maláj utasszállító 298 áldozatára emlékeztek a hozzátartozók Hollandiában és Ausztráliában. A Boeing 777-es Amszterdamból indult Kuala Lumpurba, de soha nem landolt a célállomáson. A szakadár donyecki régió felett találta el egy földről indított rakéta. A gyilkosok azóta sem bűnhődtek meg aljas tettükért.

A kelet-ukrajnai konfliktust okolta szülei, Roger és Jill Guard – mindketten toowoombai orvosok voltak – haláláért fiuk, Paul. Rajtuk kívül még 36 ausztrál vesztette életét a rakétatámadásban. Abban a térségben korábban és azóta is lőttek már le repülőt a szeparatisták, de azok kivétel nélkül katonai gépek voltak.

„Sok család megkönnyebbült volna, ha elismerik a tévedést” – nyilatkozta Paul Guard az ausztrál ABC-nek. Szerinte még jobb lett volna, ha Oroszország nem folytatja a konfliktust, amely teljes körű háborúvá fajult azután, hogy 2022 februárjában megtámadta szomszédját.

Az oroszbarát lázadók ellenőrzése alatt álló peremvidék, ahonnan a szovjet időkből származó föld-levegő Buk elindult pusztító útjára, és ahol a maláj gép maradványait megtalálták, az orosz hadsereg felügyelete alatt áll – emlékeztetett a CNN.

Moszkva többször is tagadta felelősségét az MH17 megsemmisítésében, és nem volt hajlandó kiadni a két orosz, valamint egy ukrán állampolgárt, akiket tavalyelőtt, távollétükben gyilkosságért ítélt el egy holland bíróság. Eredetileg négy gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Hollandia rendületlenül üldözi Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Ausztráliával együtt pedig a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetben, az ICAO-ban követeli Moszkva szerepének kivizsgálását, annál is inkább, mivel a feltételezések szerint személyesen Vlagyimir Putyin elnök engedélyezte az orosz tulajdonban levő Buk elszállítását Ukrajnába.

A Biztonsági Tanács vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az orosz 53. légvédelmi rakétadandárhoz tartozó Buk kilövőrendszert Kurszk mellől szállították Ukrajnába, majd az MH17 lelövése után vissza.

Oroszország tagad, és nem vesz részt a vizsgálatban

„Megdöbbentem, hogy Oroszország júniusban felfüggesztette részvételét az ICAO vezette vizsgálatban – jelentette ki az ausztrál külügyminiszter a canberrai törvényhozásban rendezett megemlékezésen.

Az ügyet folytatjuk, és semmi sem tántorít el bennünket attól, hogy Oroszországot felelősségre vonjuk

– hangoztatta Penny Wong külföldi diplomaták előtt.

Az amszterdami Schiphol repülőtér mellett az áldozatok emlékére 298 fát, és olyan napraforgókat ültettek el, amelyek a tíz évvel ezelőtti tragédia helyszínén nőnek.

Ausztráliát Mark Dreyfus főügyész képviselte a megemlékezésen, aki arra számít, hogy az ICAO vizsgálata – Oroszország kilépése ellenére is – folytatódik októberben.

Az áldozatok zöme, szám szerint 196, holland volt. Rajtuk és az ausztrálokon kívül maláj, indonéz, brit, belga, német, fülöp-szigeteki, kanadai, új-zélandi, vietnámi, izraeli, olasz, román, amerikai és dél-afrikai állampolgárok utaztak a gépen.

A borzalmas tragédia első évfordulóján került elő egy olyan megrázó felvétel, amelyen katonai gyakorlóba öltözött milicisták nézik az áldozatokat, a csomagokban turkálnak, sorra nyitogatják fel a hátizsákokat.

A kötődés Oroszország anyácskához

Tony Abbott Ausztrália miniszterelnöke volt tíz éve. A mai megemlékezésen felidézte, hogy Vlagyimir Putyin fizikailag agresszívvé vált, amikor egy 2014-es pekingi csúcson, négyszemközt felvetette neki az MH17 lelövését.

„Az ukránok mind fasiszták, ők lőtték le a gépet, Ukrajnának nincs joga létezni” – így reagált az orosz elnök tolmácsa közvetítésével.

Miközben visszafelé ballagtak a konferenciára, az elnök váratlanul megragadta Abbott könyökét, és eléggé folyékony angolsággal leteremtette: „Nézd, te nem ausztrál anyanyelvű vagy, én viszont született orosz” – majd ellökte.

A maga nyers módján azt próbálta velem közölni, hogy egy bevándorló társadalom polgáraként hogyan tudnám megérteni misztikus kötődését Oroszország anyácska minden porcikájához

– magyarázta a volt ausztrál kormányfő.

Abbott szerint már akkor nyilvánvaló volt számára, mire készül Putyin, és csak azt sajnálja, hogy a világ nem tett többet az ukránok felfegyverzéséért.

(Borítókép: Egy férfi a Malaysia Airlines MH17-es járatának roncsait nézi az ukrajnai Grabovóban 2014. július 18-án. Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images)