Luxuscikkekért és drága vacsorákért kémkedhetett a volt CIA-ügynök

2024.07.18. 07:18
Ügyvédje szerint a vádak hallatlanok és logikátlanok, a vád alapján puccos vacsorákért és dizájnertermékekért adott át információkat az ázsiai országnak az Észak-Korea-szakértő.

Egy New York-i bíróság kémkedéssel vádolta meg az egykori CIA-ügynököt, Sue Mi Terryt. Az 54 éves szakértő az iratok alapján 2013 és 2018 között adott át információkat szülőhazájának, Dél-Koreának táskákért, kabátokért és drága vacsorákért cserébe.

Sue Mi Terry 12 éves korában költözött az Egyesült Államokba. 2001-ben szerezte meg doktoriját a nemzetközi kapcsolatairól Fletcher Jogi és Diplomáciai Iskolában a Tufts Egyetemen. Ezt követően angol és koreai nyelven adott órákat. A felsőoktatás után kezdett a Central Intelligence Agencynek (CIA) dolgozni, mint Észak-Korea-szakértő, 2001 és 2008 között volt a hírszerző szerv tagja, ezt követően pedig a Nemzeti Biztonsági Tanács Koreáért, Japánért és az Óceániai Ügyekért felelős Igazgatója volt George W. Bush és Barack Obama alatt.

A vádak szerint Sue Mi Terry megsértette a Foreign Agents Registration Act követelményét, miszerint a külföldi ügynököknek be kell jelentkezniük a kormányban, valamint magával a törvénnyel szembeni összeesküvést is felróttak neki.

Az 54 éves szakértő 2013-tól kezdve dolgozott Dél-Korea hírszerzőjeként, a vádak szerint egy Dolce and Gabanna kabátot, egy Louis Vuitton táskát és drága vacsorákat kapott munkájáért cserébe. Emellett a dél-koreai kormány 37 ezer dollárt, nagyjából 13 millió forintot is utalt neki, amit Terry jelenlegi munkahelyének, a Külföldi Kapcsolatok Tanácsának küldtek adományként.

Lee Wolosky, a nő ügyvédje szerint a vádak alaptalanok. A BBC-nek elmondta, hogy az eljárás bemocskolja Terry éveken át tartó szakértői munkáját, ráadásul az eljárásban szereplő időintervallumban a nő éles kritikával illette azt a Dél-Koreát, aminek elvileg dolgozott.

Nem egyedülálló eset Sue Mi Terryé, tegnap ítélték el Bob Menendezt, aki ellen májusban indult eljárás vesztegetés és csalás vádjával.