Donald Trump merénylőjét már egy órával a lövések előtt jelentették a rendőrségnek

2024.07.18. 18:07
Hiába értesítették a rendőrséget már egy órával a lövések előtt, hogy gyanús személyt észleltek Donald Trump választási gyűlésén, a titkosszolgálat mégis engedélyezte, hogy a volt amerikai elnök a pódiumra lépjen. A republikánus szenátorok felszólították a titkosszolgálat vezetőjét, hogy távozzon a posztjáról.

Újabb részletek derültek ki a Donald Trump elleni merényletkísérletről. Több szenátor arról számolt be, hogy már egy órával a merényletkísérlet előtt lefényképezték, és gyanús személyként jelentették Thomas Matthew Crookst, aki az egykori amerikai elnök életére tört, és lövöldözés közben egy ember halálát okozta, valamint többeket megsebesített – írja az NBC News.

A merényletkísérlet után az amerikai titkosszolgálat azonnal vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, milyen mulasztások történhettek. Ezért rendelték be bizottsági meghallgatásra a titkosszolgálat vezetőjét, Kimberly Cheatle-t és más illetékeseket is.

A szenátorok ennek eredményéről számoltak be. Elmondásuk szerint a titkosszolgálat és az FBI tisztviselői megosztották az események idővonalát, amelyek aggasztó új részleteket tártak fel a merényletkísérletről, és kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a titkosszolgálati tisztviselők hogyan engedélyezhették, hogy Trump színpadra lépjen.

John Barrasso szenátor elmondta, hogy Thomas Matthew Crookst – akinél egy távolságmérő és egy hátizsák volt – egy órával a lövöldözés megkezdése előtt gyanús személyként jelentették a rendőrségen. A Pennsylvaniai Állami Rendőrség nagyjából 30 perccel az első bejelentés után, 17:51-kor értesítette a titkosszolgálatot egy gyanús személyről. A titkosszolgálat 17:53-kor értesítette a mesterlövészeit, Trump pedig 18:02-kor lépett színpadra. 18:09-kor a tömeg tagjai közül többen is értesítették a rendőrséget, hogy Crooks a háztetőn van, aki két perccel később tüzet nyitott Trumpra.

Az is kiderült, hogy Crooks egy héttel korábban már járt a merénylet helyszínén.

Barrasso indulatosan szólalt fel a titkosszolgálat igazgatója ellen, kijelentette, hogy Kimberly Cheatle-t el kell távolítani pozíciójából.

Senki sem vállalta a felelősséget. Valaki meghalt. A [volt] elnököt majdnem megölték. A titkosszolgálat vezetőjének mennie kell.

– mondta Barrasso.

Cheatle korábban azt mondta, hogy még nem tud minden részletet az esetről, de „nagyon rövid” idő telt el Crooks gyanús személyként való azonosítása és a lövöldözés között. Elmondása szerint a helyi rendőrség egy mesterlövészcsapata tartózkodott abban az épületben, ahonnan Crooks rálőtt Trumpra, s mivel nagyon lejtős a tető, úgy döntöttek, hogy arra nem telepítenek rendőröket.

A helyi rendészeti tisztviselők azonban tagadták, hogy a helyi mesterlövészek ugyanabban az épületben tartózkodtak volna, ahol Crooks. Szerdán egy titkosszolgálati tisztviselő azt mondta, hogy a helyi mesterlövészcsapat valójában nem tartózkodott az épületben, ahogy Cheatle mondta, hanem ugyanannak a komplexumnak egy másik épületben voltak.

Gyanús volt, de nem fenyegető

A titkosszolgálat szóvivője, Anthony Guglielmi felhívta a figyelmet, hogy az elkövetőt soha nem azonosították fenyegetésként, csupán gyanús személyként.

Ez azt jelenti, hogy akkor semmi sem utalt arra, hogy veszélyt jelentene. Csupán olyan személy volt, aki további vizsgálatot igényelt

– tette hozzá.

A szerdai tájékoztatón az FBI igazgatója, Christopher Wray azt mondta, a nyomozók még mindig nem állapították meg a lövöldözés indítékát. Elmondta, hogy az FBI 200 embert kérdezett meg, és 14 000 képet vizsgált át, beleértve a tüntetésről készült fényképeket és az élőben közvetített videót is.

Nehezíti a nyomozást, hogy Crooks alig vagy egyáltalán nem volt jelen a közösségi médiában, és titkosított kommunikációt használt.

A források szerint Wray azt is elmondta, hogy a nyomozók nem találtak külföldi kapcsolatot a támadással összefüggésben. A Biden-kormányzat a közelmúltban értesüléseket szerzett egy Trump elleni iráni merényletről, de amerikai tisztviselők szerint a fenyegetésnek nincs köze a múlt heti lövöldözéshez.

Cheatle-t a képviselőház felügyeleti bizottsága is beidézte egy nyilvános meghallgatásra, amelyre még júliusban sort kerítenek, a merénylet megtörténtét pedig az ügynökség alapvető küldetése teljes kudarcának nevezték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport