A fémtolvajok lassan elhordják az amerikai nagyvárosokat

GettyImages-1155507384
2024.07.21. 18:36
Elsősorban rezet lopnak, de nem vetik meg a tűzcsapokat és a köztéri szobrokat sem. Elenyésző haszon reményében a temetőrongálástól sem riadnak vissza. Az okozott kár milliókban mérhető, a homályba borult utcák pedig emberéletet követeltek.

Eddig úgy tűnt, hogy a vandál fémtolvajok csak Magyarországon okoztak kárt: 2011-ben például egy mázsás fémtárgyat „pottyantottak ki” egy pécsi toronyház tizenegyedik emeletéről. Két évvel később már a zsilipeket is kiszemelték maguknak, hiába szigorították a törvényt, ami alapján akár húsz év börtönt is kiszabhattak rájuk.

A súlyos következményekkel járó bűncselekmények – kivált a járvány óta – az Egyesült Államok egész területére átterjedtek. A város szellemét ünneplő Los Angeles-i 6. utca hídja például éjszakánként sötétbe borul, mert ellopták a vezetékeket – írja a The New York Times.

St. Paulban nemrég az otthona közelében halt meg egy férfi, akit az esti homályban elütött egy autó. Las Vegasban és környékén az elmúlt két évben csaknem 300 kilométernyi elektromos vezetéket loptak a gátlástalan fosztogatók.

A kábelekért alig pár száz dollárt kapnak, miközben az elsötétült utcák a gyalogosok épségét veszélyeztetik, a helyreállítás pedig milliókba kerül – dollárban.

A fémek, kivált a réz iránti kereslet új szintre emelte az utcai bűnözést.

Los Angeles megyében csak az idén 290 tűzcsap tűnt el.

Denverben letartóztattak két férfit, akik bronzdarabokat fűrészeltek le Martin Luther King Jr. emlékművéről.

A két férfi 394 dollárt „kaszált” az értékesítésen, miközben 85 ezer dolláros kárt okoztak.

A kegyeletsértéstől sem riadnak vissza. A kaliforniai Carson temetőjéből elemelték egy mauzóleum névtábláit, egy Joe Louis bokszoló által dedikált emléktáblát, sőt még azt a fémcsövet is, amellyel a pázsitot öntözik.

A keresett réz

A Los Angeles-i városi tanács egyik tagja egy munkacsoport létrehozását szorgalmazza a fémlopások megfékezésére. Kevin de León kerületében egy év alatt 6900 rézkábellopást regisztráltak, szemben az öt évvel ezelőtti hatszázzal. A lopások elburjánzását a kábítószer terjedésével magyarázza.

A város arra kényszerült, hogy a megelőzés érdekében több köztéri szobrot raktárba menekítsen.

A legkeresettebb fém – az akkumulátoros autók, a korszerű elektromos hálózatok, valamint a mesterséges intelligenciát és más technológiákat tápláló, óriási új adatközpontok világában – a réz.

A globális hiány mennyiségét az elkövetkező két évben 10 millió tonnára becsülik. Egy új bánya megnyitása minimum egy évtized, így a rézhulladék felértékelődik.

Miután fémlopást ilyen mértékben soha korábban nem tapasztaltak, a hatóságok nem álltak készen a megelőzésére. „Szokatlan kis problémának tűnt, amikor először szembesültünk vele” – mondta Minnesota kormányzója. Tim Walz szerint azonban a következmény „költséges és pusztító”.

Az orgazdák üldözését szorgalmazzák

Április elején hat férfi ellen emeltek vádat, akik több ezer kilogramm rézhuzalt loptak el, és ezzel két hónap alatt 12 ezer dollárt „kerestek”. Az okozott kár ennek a sokszorosa.

Los Angelestől délre a tűzcsapok lopása dívik.

A figyelmes tolvajok először egy olyan szerszámot tulajdonítottak el, amellyel elzárták a vizet, és csak utána szerelték le a tűzcsapot – egyes helyekről tízet is egyszerre.

A lopott cucc mindig vevőre talál annak ellenére, hogy a kereskedők azt állítják: igazoltatják az eladókat, akiknek a fémhulladék származását is bizonyítaniuk kell.

Minnesotában ezt a kötelezettséget egyenesen törvénybe foglalták.

Los Angelesben egyébként egyesek azt szorgalmazzák, hogy ne a nyomorban élő, lopásra kényszerülő embereket, hanem az orgazdákat üldözze a rendőrség.

(Borítókép: New York 2019. július 13-án. Fotó: Byron Smith / Getty Images)