Pár hónapon belül tárgyalhat egymással Ukrajna és Oroszország

GettyImages-2160785349
2024.07.21. 14:59
Megváltozhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangneme a béketárgyalásokkal kapcsolatban John Herbs szerint. Amerika volt ukrajnai nagykövete a CNN-nek úgy nyilatkozott, az ukrán vezető azon kijelentése, miszerint Oroszországnak küldöttséget kellene delegálnia a novemberi békekonferenciára, reakció az Egyesült Államokban kibontakozó eseményekre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta először utalt arra, hogy hajlandó tárgyalni Oroszországgal. A CNN szerint a vezető nemrég azt javasolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök küldöttsége is legyen jelen a következő békecsúcson, amelyet előreláthatóan novemberben rendeznek meg. Ez azért is meglepő, mert Oroszország nem kapott meghívást az első, júniusban szervezett svájci békekonferenciára.

Emellett Zelenszkij akkor úgy fogalmazott, csak azután hajlandó egy asztalhoz ülni az oroszokkal, ha Putyin kivonul Ukrajnából. 

A lap szerint az ukrán elnök javaslata összhangban van azzal, hogy nemrég kérdésessé vált, a szövetségesei (többek között az Egyesült Államok és Németország) hajlandóak-e további erőforrásokkal támogatni Kijevet a konfliktusban.

Ám Zelenszkij maga is utalt erre, amikor hétfőn újságírói kérdésre azt mondta, Ukrajna nem kap elég nyugati segítséget a háború megnyeréséhez, rámutatva, hogy annak kimenetele jóval Ukrajna határain túl fog eldőlni.

Nem minden tőlünk függ. Tudjuk, mi lenne a háború igazságos befejezése, de ez nem csak rajtunk múlik. Nem csak a mi népünktől és vágyainktól függ, hanem a pénzügyektől, a fegyverektől, a politikai támogatástól, az Európai Uniótól, a NATO és a világ egységétől is

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij a lap szerint. 

A hangnemváltás reakció lehet az amerikai eseményekre

John Herbs volt ukrajnai amerikai nagykövet a CNN-nek úgy nyilatkozott, Volodimir Zelenszkij hirtelen hangnemváltása reakció lehet az Egyesült Államokban kibontakozó eseményekre. Vagyis arra, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt a napokban J. D. Vance-t, az ukrajnai támogatások elkötelezett bírálóját jelölte ki alelnökének.

Herbs ugyanakkor azt is lehetségesnek tartja, hogy az ukrán elnök úgy próbál a lehetséges Trump-kormányzat felé fordulni, hogy hangsúlyozza: hajlandó tárgyalásokba kezdeni, „mindaddig, amíg az asztalon lévő alku igazságos”.

Telefonon beszélt Zelenszkij és Trump

Ahogy arról korábban írtunk, Donald Trump és Volodimir Zelenszkij a napokban telefonon beszéltek egymással. A politikusok állítólag arról tárgyaltak, hogyan kellene „békét hozni a világba és véget vetni a háborúnak, amely oly sok emberéletet követel”. 

„Megállapodtunk Trump elnökkel, hogy személyes találkozón megbeszéljük, milyen lépésekkel lehet igazságossá és valóban tartóssá tenni a békét” – közölte a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban Zelenszkij, aki azt is hangsúlyozta, milyen fontos számukra a „kétpárti és kétkamarás amerikai támogatás”.

Nagyra értékelem, hogy Zelenszkij elnök úr felkeresett, mert én mint az Egyesült Államok következő elnöke békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletet követelt, és számtalan ártatlan családot pusztított el

– írta Donald Trump a Truth Social közösségi platformján közzétett bejegyzésében a beszélgetés után.

Putyin nemrég közölte a békefeltételeit

Vlagyimir Putyin június közepén közölte, Oroszország milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni a háború befejezéséről. 

Az orosz vezető szerint ahhoz, hogy megszülessen a béke, az ukrán csapatoknak teljesen ki kell vonulniuk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságból, valamint a Herszoni és Zaporizzsjai területről. Ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy Ukrajnának hivatalosan be kell jelentenie, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást. 

Amint Kijev készen áll a csapatok tényleges kivonására, valamint kijelenti, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást, azonnal tűzszünetet rendelünk el, és megkezdjük a tárgyalásokat

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin egy moszkvai megbeszélésen az Unian ukrán hírügynökség szerint. Feltételeit azonban több ország, köztük az olasz, német és brit vezetés is határozottan elutasította a svájci békecsúcson. Mint mondták, az orosz elnök terve gyakorlatilag azt sugallja, hogy Ukrajnának „ki kell vonulnia Ukrajnából”.

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Egy ukrán  katona kiképzésen vesz részt a Donyecki területen 2024. július 9-én. Fotó: Pablo Miranzo / Anadolu / Getty Images)