Tüzet nyitott egy háborús veterán egy idősek otthonában Horvátországban

2024.07.22. 13:15 Módosítva: 2024.07.22. 14:32

Cikkünk frissül…

Hat ember meghalt és hét megsérült, miután egy fegyveres tüzet nyitott egy horvátországi idősek otthonában, a Zágrábtól keletre fekvő Daruvárban – közölte a The Reuters

A jelenlegi információk szerint a lövöldöző négy lakóval – köztük a saját édesanyjával – és egy dolgozóval a helyszínen végzett, majd elmenekült a tetthelyről. A férfit Daruvárban, egy kávézóban sikerült elfognia a hatóságoknak. A belovár-bilogorai rendőrkapitányság közleményében azt írta, „a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható férfi már a rendőrség felügyelete alatt áll”. 

A horvátországi Pakrác település kórházának vezetője közölte, hogy hét sérültet vettek fel az intézménybe, közülük öt embert súlyos testi sérülésekkel, később az otthon egy másik lakója a horvát Verőce település kórházában vesztette életét, így a támadás halálos áldozatainak száma hatra emelkedett.

Az 51 éves merénylő katonaként részt vett az 1991–1995-ös délszláv háborúban, arról viszont egyelőre nem tudni, milyen okból követte el a támadást. 

A Hitna Uzivo 194 Facebook-oldal beszámolója szerint először csak egy verekedéshez riasztották a mentőket, ám az orvosok már egy szörnyű tragédia helyszínére érkeztek ki. 

Daruvár polgármestere, Damir Lnenicek azt nyilatkozta a sajtónak, mindenkit megdöbbentett a gyilkosság. „Nehéz meghatározni, mi a kiváltó oka, azt majd a nyomozás fogja kideríteni” – mondta, majd hozzátette: a tragédia egy magánházban történt, ahol körülbelül 20 idős embert szállásoltak el. 

A horvát miniszterelnök is reagált a gyilkosságra

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az X-en reagált a gyilkosságra. Posztjában azt írta, megdöbbenve értesültek a daruvári idősek otthonában történt esetről.

Részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, és reménykedünk a sérültek felépülésében. Várom, hogy az illetékes hatóságok megállapítsák a szörnyű bűntett minden körülményét 

– fogalmazott a horvát kormányfő.