Kína már kifejlesztette a 6G-t

B RKL20230429015
2024.07.22. 19:43
Kína kifejlesztette a világ első 6G terepi teszthálózatát, amely integrálja a kommunikációt és a mesterséges intelligenciát, bemutatva, hogy a 6G átviteli képességei elérhetők 4G és 5G technológiákon, ami a kommunikációs technológia következő generációja.

Az áttörést Zsang Ping vezette, aki a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa és a Pekingi Posta- és Távközlési Egyetem professzora. A Pekingi Posta- és Távközlési Egyetem csapata szerint ezt a célt „intelligens integráció” révén érték el egy kísérleti hálózatban, amelyet a Hszinhua kínai állami hírügynökség a világ első ilyen jellegű hálózatának nevezte. Ez a hálózat azt is igazolta, hogy a 4G- és 5G-kapcsolatok 6G átviteli képességekkel rendelkeznek, és a hálózat a kulcsfontosságú kommunikációs mutatókban is tízszeres javulást ért el, beleértve a kapacitást, lefedettséget és hatékonyságot.

A hatodik generációs vezeték nélküli technológia, azaz a 6G, várhatóan forradalmasítja a kommunikációt, adatátviteli sebessége akár ötvenszer gyorsabb lehet, mint az 5G-é. Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Távközlési Unió szerint a 6G számos fejlesztést segíthet elő, és egyetemessé teheti az összekapcsolhatóságot. Azonban a meglévő kommunikációs technológia elérte elméleti sávszélességhatárát, és számos kihívást kell megoldani.

Ezek közé tartozik a kapacitás növelésének nehézsége, a lefedettség magas költsége és a magas energiafogyasztás. A szokásos megközelítés ezeknek a korlátoknak a leküzdésére az, hogy több erőforrást halmoznak fel a kommunikációs hálózat teljesítményének növelése érdekében. Ez azonban jelentősen növeli a hálózat összetettségét is.

Egészen másként működik, mint a korábbi rendszerek

Zsang Ping, a csapat kutatásának bemutatásakor egy pekingi konferencián elmondta, az új áttörés érdekében a technológiának el kell mozdulnia a „halmozott innovációtól” az úgynevezett „diszruptív innováció” felé. Ebben az esetben az innováció a „szemantikus kommunikáció” feltörekvő technológiájának alkalmazása volt, egy intelligens rendszeré, amely jelentést is továbbít, nem csak adatokat. A kutatók szerint a technológia potenciálisan hatékonyabbá teheti az átviteli rendszereket és csökkentheti az információfeldolgozás költségeit.

A kínai csapat kísérleti hálózata megmutatta, hogy a szemantikus kommunikáció képes elérni a 6G átviteli képességeit a meglévő 4G infrastruktúrán. Zsang szerint a kommunikáció és az intelligencia mély integrációja „fontos irány” a kommunikációs technológia fejlődésében. A mesterséges intelligencia átalakítja a kommunikációt, és a 6G elősegítheti a mesterséges intelligencia gyorsított fejlődését is, ez pedig felgyorsíthatja a digitális gazdaság új üzleti formáinak kialakulását.

Világszerte verseny zajlik a következő generációs kommunikációs technológia kifejlesztéséért. Kína arra törekszik, hogy körülbelül 2030-ra kereskedelmi forgalomba hozza a 6G-t. A rendszer szabványait várhatóan jövőre határozzák meg. Idén februárban az Egyesült Államok és kilenc másik ország meghatározta a 6G kommunikációs rendszerek elveit, beleértve azt is, hogy megbízható technológiával fejlesszék ki, amely védi a nemzetbiztonságot.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.

(Borítókép: Mobilkommunikációs átjátszó bázisállomás Kőbányán. Fotó: Róka László / MTI)