Meglepő akció, repülőkifutóra ragasztották magukat a klímaaktivisták a kölni repülőtéren

2024.07.24. 13:48
A Köln–Bonn nemzetközi repülőtér kifutójához ragasztotta magát öt klímaaktivista. A Last Generation szervezet azt akarja elérni, hogy hat éven belül állítsák le a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. Azt még vizsgálják, hogy az aktivisták hogyan jutottak be a repülőtér kifutóihoz.

Öt klímaaktivista a Köln–Bonn nemzetközi repülőtér kifutójához ragasztotta magát szerda reggel, aminek következtében fel kellett függeszteni a repülőtér forgalmát. „Megpróbáljuk kiszabadítani őket, de ez eltarthat egy ideig” – adta hírül az MTI a német rendőrség szóvivőjének közleménye alapján.

Az aktivisták ellen a gyülekezési törvény megszegése, a légi forgalom veszélyes megzavarása és illetéktelen behatolás miatt emelhetnek vádat. Azt még vizsgálják, hogy az aktivisták hogyan jutottak be a repülőtér kifutóihoz.

A Last Generation szervezet az X közösségimédia-platformon arról számolt be, hogy aktivistái átvágtak egy kerítést, és a kifutópályák közelében ragasztották magukat az aszfalthoz.

A klímaaktivista-csoport közlése szerint az akció annak a nemzetközi tiltakozókampánynak a része, amellyel el akarják érni, hogy 2030-ra világszerte leállítsák a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A tiltakozó akciót a tervek szerint több ország repülőterein akarták végrehajtani egyidejűleg – írták.

Ahogy azt az Indexen olvashatták, tavaly májusban Münchenben szervezett hasonló ragasztós megmozdulást a klímaaktivista-csoport. Akkor nyolc embert tartóztattak le a német hatóságok. Szintén az elmúlt évben Genfben bénult meg egy időre a légi közlekedés, miután a Greenpeace környezetvédelmi szervezet felhívására mintegy száz klímaaktivista a magánrepülőgépek betiltását követelve elfoglalta az európai üzletirepülőgép-kiállítás és iparági konferencia számára fenntartott egyik futópályát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.