Politico: Kémszoftverrel támadták a Magyarországot bíráló EP-képviselőt

2024.07.25. 13:21
Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő, Magyarország egyik leghangosabb bírálója azt mondta, hogy kémszoftverek célpontja lett, mindössze két héttel a júniusi európai parlamenti választások előtt.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő szerint parlamenti e-mail-címén keresztül épphogy elkerülte a kibertámadást. „Teljes megfigyelés alatt álltam volna” − közölte Daniel Freund a Politicónak. „Képesek lettek volna lenyomozni, lehallgatni, követni, amit csinálok. Nem állítom, hogy Magyarország volt, de a lehetőségek közül ez tűnik a legvalószínűbbnek” − tette hozzá.

Daniel Freund korábban kezdeményezte, hogy függesszék fel Magyarország európai uniós elnökségét. Az uniós biztosok és egyes kormánytagok Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója miatt bojkottálnak néhány Magyarországra tervezett találkozót.

Nem ő az első európai parlamenti képviselő, aki az elmúlt hónapokban kémszoftver célpontjává vált. Februárban a Politico arról számolt be, hogy Nathalie Loiseau és Elena Yoncheva európai parlamenti képviselők − mindketten a biztonsági albizottság tagjai − eszközein is kémprogramot észleltek. Az Európai Parlament emiatt a júniusi uniós választások előtt a kibertámadások és az esetleges külföldi beavatkozások miatt fokozott készültségben volt.

Daniel Freund elmondta, hogy május 27-én kapott egy e-mailt, amelyet látszólag a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik diákjától kapott egy szemináriumról, ami Ukrajna uniós csatlakozási esélyeiről szólt. A nő ekkor felkérte a zöldpárti politikust, hogy „írjon egy rövid üzenetet”, amelyet megoszthat a hallgatókkal, és mellékelt egy linket. Ha rákattintott volna, a kémprogram rákerült volna a telefonjára.

Az Európai Parlament ekkor figyelmeztette a képviselőt, hogy a link valószínűleg a Candiru izraeli cég által gyártott kémprogramot tartalmazza, legalábbis az egyik tisztviselő e-mailje szerint. A Candirut 2021-ben az amerikai kormány feketelistára tette az emberi jogok megsértése miatt. A magyar kormány szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet.