Újabb befolyásos orosz személy zuhant ki az ablakon

2024.07.25. 08:17

Kiesett saját lakása ablakából Valentina Bondarenko vezető orosz közgazdász – számolt be az orosz állami média a Newsweek szerint. A 82 éves szakember az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének egyik meghatározó kutatója volt.

A helyi mentőszolgálat azt közölte, a közgazdász hétfőn zuhant ki az ablakából, és „sajnos már nem lehetett megmenteni az életét”. „A sérülései az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.” Valentina Bondarenko Moszkvában élt, haláláról kedden adott hírt az orosz sajtó.

Nem a tudós az első befolyásos személy, aki tisztázatlan körülmények között halt meg Oroszországban – Vlagyimir Putyin 2022. február 24-én indított, Ukrajna elleni inváziója óta.

Egyre több orosz vezető hal meg rejtélyesen 

Június elején holtan találták a 42 éves Artyom Bartenev orosz szövetségi bírót. A férfi 12 emeletnyit zuhant a lakása ablakából. Februárban pedig az orosz belügyminisztérium egyik vezérőrnagya, Vlagyimir Makarov vetett véget az életének minden előjel nélkül.  

Tavaly szeptemberben halt meg a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután lezuhant  a lépcsőn. Ivan Pecsorin üzletember holttestét pedig szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. 

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek,  ebben a cikkünkben  írtunk részletesebben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő csütörtöki hírfolyamunkat itt olvashatja.