Kőkemény üzenetet küldött Ukrajna a magyar kormánynak

2024.07.26. 19:27
Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója visszautasította a magyar kormány állásfoglalását, miszerint a Lukoil orosz energiavállalatra kivetett ukrán szankció zsarolás. A politikus véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem békét akar, hanem azt, hogy engedményeket tegyenek Oroszországnak.

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó, Szlovákiát és Magyarországot érintő kőolajszállítási korlátozás – húzta alá pénteken az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Mihajlo Podoljak arra a pénteki magyar kormányzati állásfoglalásra reagált, amely szerint Ukrajna az olajszállítás szüneteltetésével zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, mert azt szeretné, ha a két ország felhagyna a tűzszünetet követelő békepárti politikájával.

Podoljak azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára – írta az MTI. 

Szijjártó Péter: Az EU képtelen megvédeni a saját tagállamait

Szijjártó Péter szerint „az Európai Bizottság elnökének (Ursula von der Leyen) és az Európai Unió külügyi főképviselőjének (Josep Borrell) köszönhetően az EU ma már arra is képtelen, hogy megvédje saját tagállamait (Szlovákia és Magyarország) egy tagjelölt (Ukrajna) zsarolásával szemben”.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: Ukrajna ugyanis a Lukoil olajszállítmányainak letiltásával a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport 45 százalékát sodorta veszélybe. 

Ez az ukrán lépés kockára teszi mind Magyarország, mind Szlovákia energiaellátásának biztonságát. Az Európai Bizottság pedig ahelyett, hogy a sarkára állna és megvédené két tagországát, inkább kifogásokat keres, és mentegeti az ukrán zsarolólépéseket

– írta a miniszter hozzáfűzve, hogy „ez elfogadhatatlan és felháborító viselkedés a brüsszeli bürokraták részéről”.

Szijjártó Péter pénteken telefonon egyeztetett szlovák kollégájával, Juraj Blanárral, és megállapodtak a közös, koordinált fellépés folytatásában, valamint egyetértettek abban, hogy mind Ukrajna, mind a Bizottság fellépése elfogadhatatlan, „és nem fogunk engedni a zsarolásnak akkor sem, ha az Kijevből vagy Brüsszelből érkezik”.

Szlovákia megoldást javasol a helyzetre

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat az olajszankciók ügyében.  A szlovák kormányhivatal közlése szerint  Robert Fico „technikai megoldást javasolt az ukrán partnerének, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne”.

Mint írták, az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolajfinomító számára. Arról viszont nem nyilatkoztak, pontosan mik a szlovák javaslat részletei. 

Ukrajna szankcionálta az orosz olajszállításokat

Mint arról beszámoltunk, Ukrajna szankciókkal akadályozza az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező kőolajat, így a szankciók alól mentesülő Magyarország, Szlovákia és Csehország is bajba kerülhet, ha nem tud alternatív megoldást találni az orosz függőségre. Magyarország az olajimport 70 százalékát Moszkvából – annak felét a Lukoiltól – kapja.

Az érintett országok ezért arra kérték az Európai Bizottságot (EB), hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával egy lehetséges kereskedelmi megállapodásról. Az EB szerint azonban nem jelent gondot Magyarországra és Szlovákiára nézve a Lukoil orosz energiavállalatra kivetett ukrán korlátozás. 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az energiahordozók Ukrajnán keresztül történő tranzitja már régóta manipuláció eszközévé vált Kijev számára. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pedig úgy nyilatkozott , azon dolgoznak, hogy folytatódjon az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

Az ukrajnai háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.