Elképesztő tervezési és kommunikációs hiba vezethetett a Trump elleni merényletkísérlethez

2024.07.28. 20:31
A Donald Trump védelmére kirendelt Swat (különleges rendőrségi egység) tisztjei szerint semmilyen kommunikáció nem történt a védelmet ellátó többi szervvel, s ez lehetett a kezdete azoknak a hibáknak, amelyek végül odáig vezettek, hogy Thomas Matthew Crow tüzet nyitott.

A speciális rendőrségi egység (Swat) munkatársai, akiket Donald Trump védelmére rendeltek ki azon a napon, amikor július 13-án merényletet kíséreltek meg ellene a Pennsylvania állambeli Butler megyében, azt állítják, hogy egyáltalán nem léptek kapcsolatba a titkosszolgálat ügynökeivel, mielőtt a fegyveres tüzet nyitott volna – írja a The Guardian.

„Közös eligazítást kellett volna tartanunk a titkosszolgálat tagjaival, amikor megérkeztek, de ez nem történt meg” – mondta Jason Woods, a közeli Beaver megyében működő speciális rendőrség vezető mesterlövésze.

Woods szerint ez a kezdeti tervezési és kommunikációs hiba volt valószínűleg a kezdete azoknak a hibáknak, amelyek oda vezettek, hogy a 20 éves Thomas Matthew Crooks megölt egy nézőt, megsebesített két másikat, valamint – az FBI szerint – eltalálta Trump egyik fülének hegyét.

„Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor már tudtam, hogy a dolgok rosszul fognak alakulni, mert ez soha nem történt meg – mondta Woods. – Nem volt kommunikáció” – tette hozzá.

Hibát hibára halmoztak

A Washington Post szerint Trump vezető tanácsadói a lövöldözés idején egy nagy fehér sátorban tartózkodtak a színpad mögött, ahol a volt elnök beszédet tartott. A lövések hangját tűzijátéknak hitték, később pedig nem értették, miért nem riasztották őket a gyanús személyről, mielőtt Trump a színpadra lépett.

Senki sem említette. Senki sem mondta, hogy probléma van. Mondhatták volna, hogy »várjunk tizenöt percet, húsz percet, öt percet, vagy valamit«. Senki nem mondta. Szerintem ez hiba volt

– mondta Trump nemrég a Fox Newsnak.

Woods szerint az első kommunikáció a speciális rendőrség és a titkosszolgálat között „csak a lövöldözés után történt”. Addigra – tette hozzá Woods – „már túl késő volt”.

A helyi mesterlövészek látták Thomas Matthew Crooksot 20-25 perccel azelőtt, hogy tüzet nyitott volna. A pennsylvaniai állami rendőrség vezetőjének tanúvallomása szerint képet küldtek a parancsnoki központba, ahol állami rendőrök és a titkosszolgálat ügynökei közösen dolgoztak.

A különböző bűnüldöző szervek közötti kommunikáció nyilvánvaló hibái jelenleg három külön vizsgálat tárgyát képezik. Miután Kimberley Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója július 23-án lemondott posztjáról, az FBI megerősítette, hogy Trumpot golyó találta el.

Christopher Wray, az FBI igazgatója azt is elmondta, hogy a merénylő, akinek a jelek szerint nem volt semmiféle ideológiai indítéka a Trump elleni merényletre, az interneten rákeresett arra, hogy Lee Harvey Oswald milyen távolságra volt John F. Kennedytől, amikor 1963 novemberében agyonlőtte az elnököt.

Trump megvédte a titkosszolgálatot

Miközben az ügynökségek azon vitatkoznak, hogy ki a felelős a lövöldözésért, Trump – annak ellenére, hogy az elnöki védelmi szolgálat azt tanácsolta neki, hogy kerülje a szabadtéri gyűlések megtartását – azt tervezi, hogy visszatér Butlerbe „egy nagy és szép találkozásra”.

Trump elutasította azokat a republikánus körökben beszédtémává vált kritikákat is, amelyek szerint a titkosszolgálatnál a munkaerő-felvételt és az általuk nyújtott védelem minőségét negatívan befolyásolták a sokszínűségi programok.

Szombaton egy minnesotai gyűlésen megvédte a titkosszolgálat „bátor” női ügynökét, aki „védte” őt a merényletkísérletkor.

Minden tőle telhetőt megtett, hogy megvédjen, és még olyan álhírekkel kritizálták, hogy nem volt elég magas. Annyira bátor volt, hogy mindent megtett, hogy megvédjen engem, meg akarta fogni a golyót

– mondta Donald Trump.

A titkosszolgálat nem kommentálta közvetlenül Woods megjegyzéseit. Az ügynökség szóvivője, Anthony Guglielmi azonban azt mondta, hogy a titkosszolgálat „elkötelezett amellett, hogy jobban megértsük, mi történt a Trump volt elnök elleni merényletkísérlet előtt, alatt és után, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő”.