Több mint 5000 embert evakuálhattak az árvíz miatt Észak-Koreában

2024-07-28T231720Z 1647430113 RC2N49AICJ8B RTRMADP 3 ASIA-WEATHE
2024.07.29. 20:47
Az észak-koreai állami média hétfőn jelentette, hogy több mint ötezer, az áradások miatt elszigetelt embert mentettek ki Észak-Korea északnyugati részén légi szállítással és más evakuálási módokkal, miután a heves nyári esőzések miatt a kínai határon megduzzadt egy folyó.

Több mint 5000 embert mentettek ki az árvíz elől Észak-Koreában – írja az ABC News az észak-koreai állami média jelentése alapján. A koreai hírügynökség (KCNA) nem tett említést halálos áldozatokról, és arról sem, hogy mekkora károkat okozott a szombati áradás.

Mintegy 10 katonai helikoptert, valamint a haditengerészet és a kormány hajóit mozgósították az evakuáláshoz Sinidzsu és Idzso városában, ahol az árvíz miatt ott rekedtek a lakosok.

A KCNA vasárnap Kim Dzsongun vezetőnek tulajdonította a mentőakció felügyeletét, valószínűleg azzal a céllal, hogy a katasztrófát kezelő, a lakosság jólétével törődő, rátermett vezetőként tüntesse fel.

A hírügynökség szerint Kim Dzsongun szidta a tisztviselőket, amiért azok nem készültek fel az árvízkárokra, annak ellenére, hogy utasítást adott azok megelőzésére. A KCNA szerint ez egy lehetséges kísérlet arra, hogy áthárítsa a felelősséget, miközben Észak-Korea gazdasági nehézségekkel küszködik.

Észak-Koreában a nyári árvizek gyakran okoznak súlyos károkat a mezőgazdasági területeken a rossz vízelvezetés, az erdőirtás és a leromlott infrastruktúra miatt.

(Borítókép: A Gaemi trópusi vihar heves esőzései által elöntött terület az ország kínai határának közelében Észak-Pjongan tartományban, Észak-Koreában 2024. július 28-án. Fotó: KCNA / Reuters)