Giorgia Meloni erősítené Olaszország és Kína kapcsolatát

2024.07.29. 07:46
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy új korszakot szeretne nyitni országa és Kína kereskedelmében és együttműködésében, miután tavaly kiszálltak az ázsiai ország kezdeményezéséből.

Ötnapos kínai látogatásának kezdetén Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Kínával való kereskedelem és kooperáció újraindításáról és új korszakáról beszélt. A kormányfő Li Csiang államtanácselnökkel találkozott először, akivel egy hároméves tervet írtak alá a két ország együttműködésének megerősítéséről – írja a BBC.

Meloni, aki megválasztása óta először jár Pekingben, arról beszélt, hogy egy új korszak megkezdésére való hajlamról szeretne üzenni kínai útjával. Az aláírt dokumentum alapján főleg az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások területén dolgozna együtt Kína és Olaszország, Csiang pedig azt tette hozzá, hogy a kölcsönös munka során a hajóépítés, a légiipar és a mesterséges intelligencia is kiemelt fontosságot élvez majd.

Olaszország tavaly lépett ki Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezéséből, amely az ország egyik legnagyobb gazdasági terve. Az európai országok és az Egyesült Államok által kritizált belépést Meloni úgy jellemezte, mint „hatalmas hiba”. Az olaszok voltak a kezdeményezés egyetlen nyugati tagja.

2022-es megválasztása óta az olasz vezető igyekezett nyitni a nyugat és a NATO felé, miniszterelnöksége során pedig többek között meggátolta azt, hogy egy kínai állami cég megvásárolja az olasz Pirelli autógumi-gyártó céget. Tavaly azonban nagyjából 67 milliárd eurónyi, mintegy 26 ezer milliárd forintnyi kereskedelem zajlott le a két ország között.