Először vált fő energiaforrássá az EU-n, illetve Belgiumon belül a szél- és napenergia

2024.07.30. 14:03
A 2024-es év első hat hónapjában az EU villamosenergia-termelésének 60 százaléka származott szél- és napenergiából, míg a fosszilis tüzelőanyagok szerepe 27 százalékra esett vissza.

Első alkalommal lépett elő idén az Európai Unió, illetve Belgium fő energiaforrásává is a szél- és a napenergia – jelentette az MTI az Ember nevű független globális energetikai agytrösztre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a 2024-es év első hat hónapjában az EU villamosenergia-termelésének 60 százaléka származott szél- és napenergiából, míg a fosszilis tüzelőanyagok szerepe 27 százalékra esett vissza.

Amennyiben a vízerőművek által előállított energiát is számításba veszik, a megújuló energiaforrások együtt az Európai Unió áramtermelésének felét adták, ha pedig az atomenergiát is beleszámítják, akkor a villamos energia csaknem háromnegyede, azaz 73 százaléka származott a mért időszakban alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokból – olvasható a jelentésben.

A gázfelhasználás 14 százalékkal esett vissza az intézet szerint, amely a csökkenés háromnegyedét öt uniós országnak, köztük Belgiumnak tulajdonítja, ahol a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása 38 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaeséséhez a szél- és napenergia egyre elterjedtebb felhasználása mellett az enyhe időjárás, illetve a vízerőművek egyre nagyobb kihasználtsága is hozzájárult.

Az agytröszt részéről kiemelték, hogy az elért eredmények fontosak az éghajlat szempontjából is.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.