Könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta a tüntető tömeget a venezuelai rendőrség

2024.07.30. 06:57
Hétfő este több ezer ember vonult Caracas belvárosába, néhányan kilométereken át gyalogoltak a várost körülvevő hegyek nyomornegyedeiből az elnöki palota felé. A venezuelai fővárosban egy nappal azután törtek ki tüntetések, hogy Nicolás Maduro elnök azt állította, hogy ő győzött. Az ellenzék csalásként vitatta Maduro győzelmét, mondván, hogy jelöltjük, Edmundo González meggyőző fölénnyel, a szavazatok 73,2 százalékával győzött.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Nicolas Madurót választották harmadszor is Venezuela elnökévé. Az elnök a voksok 51 százalékát tudhatta magáénak a szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál. Ellenfele, Edmundo Gonzalez Urrutia a voksok 44,2 százalékát szerezte meg.

Korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre, ezért az ellenzék már ünnepre készült, ehhez képest a biztonsági erők könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a vasárnapi vitatott választási eredmény miatt tüntető emberek ellen, tájékoztatott a BBC.

A választást megelőző közvélemény-kutatások az ellenzéki jelölt egyértelmű győzelmét valószínűsítették. Az összefogás González mögé állt, hogy az ország gazdasági válsága miatti széles körű elégedetlenség közepette megkíséreljék leváltani Maduro elnököt, aki 11 éve van hatalmon.

Számos nyugati és latin-amerikai ország, valamint nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ is felszólította a venezuelai hatóságokat, hogy adják ki az egyes szavazóhelyiségek szavazási jegyzőkönyveit. Argentína nem volt hajlandó elismerni Maduro elnök választási győzelmét, erre válaszul Venezuela visszahívta diplomatáit Buenos Airesből, de más latin-amerikai országokból is, amelyek vitatták a kormánypárti győzelmet. Yvan Gil külügyminiszter intervenciós akcióknak nevezte ezeket a nyilatkozatokat.

A venezuelai kormány emellett bejelentette, hogy helyi idő szerint szerdán 20 órától ideiglenesen felfüggesztik a Venezuelából és Panamából, valamint a Dominikai Köztársaságból induló kereskedelmi légi járatokat.

Caracas utcáira katonákat és vízágyúkkal felszerelt rendőröket vezényeltek ki a tüntetők ellen, akiknek egyik feladata az volt, hogy megakadályozzák, hogy a tüntetők megközelítsék az elnöki palotát. A tömeg „Szabadságot, szabadságot!” skandált, és a kormány bukását követelte.

A felvételeken látható volt, hogy az autópályákon gumiabroncsok égnek, az utcákon pedig rengeteg ember van, miközben a motoros rendőrök könnygázt vetnek be. Egyes területeken Maduro elnök plakátjait letépték és elégették, miközben autókat és szemetet is felgyújtottak. Fegyveres rendőrök, katonák és a kormánnyal szimpatizáló baloldali félkatonai erők összecsaptak a tüntetőkkel, és számos utat lezártak a városközpont környékén.

A venezuelai elnök azzal vádolta az ellenzéket, hogy az eredmények vitatásával puccsra szólít fel.

Nem ez az első alkalom, amivel ma szembesülünk. Megpróbálnak Venezuelában ismét fasiszta és ellenforradalmi államcsínyt végrehajtani

 − mondta Nicolas Maduro.

A venezuelai főügyész eközben arra figyelmeztetett, hogy az utak eltorlaszolása vagy a tüntetések részeként a zavargásokkal kapcsolatos törvények megszegése a törvény teljes szigorával fog lesújtani, és 32 embert vettek őrizetbe a választási anyagok megsemmisítésétől az erőszakos cselekmények szításáig terjedő vádakkal.

Az Egyesült Államok egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az eredmény mit jelent a Venezuelával szembeni szankciós politikájukra nézve. Hangsúlyozták, hogy bár kétségeik vannak az eredménnyel kapcsolatban, Maduro elnök mégiscsak kiírta a választásokat, és megengedte, hogy egy ellenzéki jelölt szerepeljen a szavazólapon. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) hétfőn késő este bejelentette, hogy állandó tanácsa szerdán ülést tart a venezuelai választási eredmények és események miatt.