Izrael kiiktatta a Hezbollah egy magas rangú parancsnokát

2024.07.31. 15:30
Az izraeli hadsereg közleménye szerint egy Bejrútot érő rakétatámadásban kiiktatták a Hezbollah egyik magas rangú tisztjét, alig pár órával azután, hogy Teheránban végeztek Iszmail Haníje Hamász-vezérrel.

Nem sokkal Iszmail Haníje kiiktatása után újabb magas rangú terrorista vezető életének vetett véget az Izraeli Védelmi Erők (IDF) rakétatámadása. A zsidó állam hadseregének nyilatkozata szerint a libanoni fővárost, Bejrútot célzó támadásban Fuád Sukrt iktatták ki. A rajtaütés a Golán-fennsíki Hezbollah-támadásra szolgál válaszul, ám a libanoni terrorszervezet még nem erősítette meg vezetőjük halálát.

A rakéták, amelyek a Dahieh-negyedben csapódtak be, a Hezbollah irányítása alatt áll, azonban sűrűn lakott.

Szerdán a Hezbollah arról számolt be, hogy próbálják megtisztítani a törmeléktől az épületet, amely addig erődként szolgált. Emellett több ember haláláról számoltak be. Libanon miniszterelnöke, Nadzsíb Míkáti elítélte az „égbekiáltó izraeli erőszakot”, amely szerinte a civilek meggyilkolására irányuló agresszív hadművelet volt, és megszegte a nemzetközi jogot – írja a BBC.

Izrael védelmi minisztere, Joáv Galant először csak annyit írt a közösségi médiára, hogy a „Hezbollah átlépte a vörös vonalat”, később azonban hosszabban is beszámolt a támadásról, amellyel szerinte

Megmutattuk, hogy a népünk vérének ára van, és hogy csapatainknak nincsen elérhetetlen célpont.

Ezután megköszönte az IDF parancsnokainak és katonáinak szolgálatát, akik „a biztonság elhozása mellett büszkeséggel is töltik el”.

Fuád Sukr Hasszán Naszrallah a Hezbollah vezetőjének főtanácsosa volt. Az Egyesült Államok 5 millió dolláros jutalmat adott azoknak, akik információval szolgáltak róla, ugyanis információik szerint a magas rangú terrorista vezető részt vett a 1983-as bejrúti támadásban, ahol 214 amerikai katona vesztette életét.