Belehalt egy kullancs csípésébe egy spanyol férfi

2024.07.31. 07:06
Spanyolországban egy kullancs okozta a vesztét egy idős férfinak, aki az állat csípése után krími–kongói vérzéses lázba (CCHF) halt bele. Korábban a WHO is egy lehetséges járvány okozójaként kategorizálta a fertőzést, de eddig viszonylag kevés áldozatot követelt a betegség Európában.

A Metro beszámolója szerint egy 74 éves spanyol férfit július 19-én megcsípett egy kullancs Toledo környékén, majd szombaton egy Madrid közeli kórházban belehalt a kullancs által terjesztett krími–kongói vérzéses lázba.

A fertőzés az esetek közel 30 százalékában halált okoz, és vakcina sincs ellene (bár egy oltóanyagot már tesztelnek, ennek első fázisa 2024 végén zárulhat le). A férfit halála előtt egy izolált kórteremben kezelték a La Paz Egyetemi Kórházban, hogy minimalizálják a betegség átadásának kockázatát.

A beteg állapota kezdetben stabilnak volt mondható, de aztán romlásnak indult, miután a CCHF összes tünete kialakult nála. Szombaton ő lett az első spanyolországi férfi 2020 májusa óta, aki belehalt ebbe a fertőzésbe.

A CCHF-et a WHO is azon kórokozók közé sorolta korábban, amelyek nagyobb valószínűséggel okozhatnak járványokat.

Ennek ellenére a betegség viszonylag kevés áldozatot követelt eddig, a legtöbb betegséget az európai kontinensen belül Bulgáriában regisztrálták az 1950-es évek óta. Ezen kívül még az Egyesült Királyságban, Görögországban, Spanyolországban és Albániában voltak fertőzések. 

Magyarországon még nem volt hír egy megbetegedésről sem, ugyanakkor a fertőzést terjesztő kullancsfajt 2023-ban az országban is megtalálták, erre akkor figyelmeztettek is a szakértők. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a CCHF emberről emberre nehezebben és ritkábban terjed, tehát kicsi annak a valószínűsége, hogy bármikor nagyobb léptékű járványt okoz.