Vádalkut kötött a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfi

2024.08.01. 10:03
Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelésével vádolt férfiak közül hárman tárgyalás előtti megállapodást kötöttek. A katonai bíróság előtti vallomástételre már a jövő héten sor kerülhet.

Vádalkut kötött a 9/11 kitervelésével vádolt három férfi – írja a BBC. Hálid Sejk Mohamed, Valid Mohamed Szalih Mubarak Bin Attas és Musztafa Ahmed Adam al-Havszavi évek óta a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti bázison van fogva tartva, anélkül, hogy bíróság elé állították volna őket.

Az alku részleteit nem közölték, de amerikai hírügynökségek szerint a férfiak bűnösnek vallják magukat, cserébe az ügyészség beleegyezik, hogy nem kér halálbüntetést. A férfiakat többek között civilek megtámadásával, a háborús törvények megsértésével elkövetett gyilkossággal, gépeltérítéssel és terrorizmussal vádolják.

A vádalkut először az ügyészek által az áldozatok családjainak küldött levélben jelentették be. A katonai bíróság előtti vallomástételre már a jövő héten sor kerülhet.

Hálid Sejk Mohamedet, akit a támadás kitervelőjének tartanak, 2003 márciusában Pakisztánban fogták el Musztafa Ahmed Adam al-Havszavival együtt. Az ügyészek azzal érveltek, hogy az al-Kaida vezetőjének,

Oszama Bin Ladennek adta elő a gépeltérítés és az amerikai épületekbe való berepülés ötletét, és később segített a gépeltérítők egy részének toborzásában és kiképzésében.

Számos kihallgatási technikát alkalmaztak vele szemben, köztük a vízbe fojtást szimuláló Waterboardingot, mielőtt az amerikai kormány betiltotta a gyakorlatot. A tárgyalást részben azért halogatták ilyen sokáig, mert attól tartottak, hogy a kihallgatási technikák, amelyek egyesek szerint kínzásnak minősülnek, alááshatták volna a fogvatartottak elleni bizonyítékokat.

Szeptemberben a Biden-kormány állítólag elutasította a kubai amerikai haditengerészeti bázison fogva tartott öt emberrel, köztük a Hálid Sejk Mohameddel kötött vádalku feltételeit. A beszámolók szerint a férfiak garanciát kértek az elnöktől arra, hogy nem tartják őket magánzárkában. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, hogy az elnöki hivatal szerdán értesült az új megállapodásról, és nem vett részt a tárgyalásokon.

Jim Smith, akinek a felesége meghalt a támadásokban, a New York Postnak azt mondta, hogy az áldozatok családjai 23 évet vártak arra, hogy bíróság elé állhassanak, „hogy jegyzőkönyvbe vegyük, mit tettek ezek az állatok szeretteinkkel”.

Elvették tőlünk ezt a lehetőséget, a legmagasabb büntetést kellene kapniuk

– mondta.

A 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásban New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában csaknem 3 ezer ember halt meg. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás az Egyesült Államok területén az 1941-es, Pearl Harbor elleni japán támadás óta, ahol 2400 ember vesztette életét.