Elzárással büntethetik az orosz katonát, aki a mobilját használja a fronton

GettyImages-2159221860
2024.08.01. 19:06
Súlyos kihágásnak minősítette az orosz törvényhozás az internetre csatlakozó eszközök használatát a harctéren, és ennek megfelelően szigorította a büntetési tételt. Az ukrán elemzők szerint a tiltás megnehezíti az ellenséges erők csapatmozgásának feltérképezését.

A Duma törvénybe foglalta, hogy az olyan eszközök birtoklása, amelyek lehetővé teszik, hogy a katonák a világhálón tároljanak vagy osszanak meg videókat, fényképeket és helymeghatározási adatokat, súlyos szabálysértésnek minősül. Ezzel összhangban akár 15 napos elzárással is büntethető a szabályszegő – jelentette a Politico.

Az új szabályozás határozottan tiltja minden olyan információ továbbítását, amely alapján bármely orosz alakulat vagy annak holléte azonosítható.

A rendelkezés célja a katonai állomány és az egységek biztonságának szavatolása

idézte az Interfax hírügynökség Andrej Kartapolovnak, az Állami Duma Védelmi Bizottsága elnökének indoklását. 

A törvény azok után lépett életbe, hogy Oroszország hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az ukrán fronton. Csupán májusban és júniusban hetvenezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg – legalábbis a brit védelmi minisztérium szerint.

A veszteségek oka, hogy új front nyílt Harkiv térségében. A hiányt sürgősen pótolni kell, ezért a moszkvai újoncoknak már egy autót árát ajánlják fel bónuszként, ha belépnek a seregbe. Ezzel párhuzamosan a vendégmunkásokat is besorozzák, akik nem sokkal később már a fronton kötnek ki.

Akad más információforrás is

A veszteségek növekedésével egyidejűleg fokozódik az állomány hozzátartozóinak nyomása: a katonafeleségek és az anyák egyre nagyobb számban és egyre hangosabban követelik a férjek, gyermekek hazatérését. A Kreml májusban „külföldi ügynöknek” nyilvánította a mozgalom vezetőjét azok után, hogy Moszkvában elszórt tüntetéseket szervezett.

Az ukrán elemzők attól tartanak, hogy az új szabályozás megnehezíti az ellenséges tevékenység feltérképezését.

Az OSINT, a nyílt forrású hírszerzést irányító ukrán Molfar ügynökség – amely napi szinten dokumentálja a harctéri eseményeket – már korábban felfigyelt arra, hogy egy ideje csökken az orosz hadsereg által a közösségi médiában közzétett adatok száma.

Az invázió kezdetén a helyzet gyökeresen más volt. Sok posztot jelentettek meg, amelyekből ki lehetett deríteni az orosz alakulatok tartózkodási helyét, sőt „más érzékeny információkat” – mondta a Molfar kutatási vezetője.

A törvény életbe lépésével valószínűleg tovább csökken az adatmennyiség, viszont nem csak a katonaság az egyetlen információforrás. Értékes adatok találhatók a civil közösségi oldalakon, sőt a hivatalos forrásokban, például az orosz védelmi minisztérium információiban – tette hozzá Makszim Zrazsevszkij.

A törvényhozóknak kellene a fronton szolgálniuk

A Duma által elfogadott törvényt az orosz háborúpárti, úgynevezett Z-bloggerek is bírálják. Az egész sereg az internetes eszközökre támaszkodik – emlékeztetett például a magát A tizenharmadiknak nevező Jegor Guzenko.

De honnan is tudnák ezt a hivatali patkányok?

dühöngött a Telegramon.

„A Duma ezen szemétládáinak kellene a fronton szolgálniuk” – üzente Guzenko kertelés nélkül.

A modern mozgósítás elavult értelmezése – így reagált egy másik, szintén háborúpárti blogger. „Úgy döntöttek, egy katona úgy harcoljon, hogy közben ne gondoljon a családjára. A mozgósított családjától elvárják, ugyanúgy, mint a második világháborúban, hogy legyen büszke a férjre, fiúra” – jegyezte meg epésen a két őrnagy, akiknek 700 ezer követője van a Telegramon.

(Borítókép: Ukrán katonák tüzérségi állást lőnek egy szovjet gyártmányú 2C1-es harckocsival Donyeck megyében, Ukrajnában 2024. június 29-én. Fotó: Jose Colon / Anadolu / Getty Images)