Gyárakat zárnak be Izraelben a Hamász támadásaitól tartva

2024.08.01. 17:39
A szíriai és libanoni határtól 40 kilométerre fekvő létesítményeket ideiglenesen kiürítették, miközben a légitársaságok folyamatosan törlik a Tel-Avivba tartó járataikat.

Az izraeli hadsereg (IDF) utasítására, iráni támadástól tartva bezártak többtucatnyi gyárat Észak-Izraelben – a szíriai és a libanoni határtól 40 kilométeres távolságon belül –, amelyben veszélyes anyagokkal, például ammóniával dolgoznak.

Az IDF elővigyázatossági intézkedésként figyelemmel kíséri és korlátozza a veszélyes anyagok szállítását is az ország északi határvidékén, mert ha rakétatámadás éri a szállítójárműveket, az súlyos kárt okozhat.

A polgári védelem folyamatos kapcsolatot tart fenn az összes gyárral, és közösen értékeli a helyzetet a helyi hatóságokkal és a környezetvédelmi minisztériummal

– közölte a katonai szóvivő.

Számos külföldi légitársaság törölte Tel-Avivba tartó járatait, mert Irán támadással fenyegette meg a zsidó államot Iszmáil Haníjénak, a Hamász politikai vezetőjének minapi teheráni megölése miatt.

Az amerikai United és a Delta, a német Lufthansa, az osztrák Austrian Airlines, a belga Brussels Airlines és az Air India is törölte járatait. Emiatt becslések szerint várhatóan izraeliek tízezrei rekednek külföldön.