A tizenéves, aki túlélte az agyevő amőba által okozott fertőzést

GettyImages-524943582
2024.08.05. 19:37
Egy 14 éves indiai fiú azon maroknyi szerencsés közé tartozik, aki leküzdötte az agyhártya és agyvelő együttes, az esetek túlnyomó többségében végzetes kimenetelű fertőzését. Ebben nem kis szerepet játszott apja, aki a tünetek jelentkezése után orvosról orvosra járt gyermekével.

A 14 éves Afnan Jaszim vélhetően júniusban fertőződött meg, miután megmártózott egy indiai tóban, Kerala állam déli részén. Orvosa szerint a szennyezett vízből akkor kerülhetett a Naegleria fowleri, közismertebb, ijesztő nevén az agyevő amőba szervezetébe.

Az általa okozott betegség, az elsődleges amőbás meningoencephalitis, a PAM halálozási aránya 97 százalék, azaz a túlélési esély minimális. A meningoencephalitis az agyhártya és agyvelő együttes, súlyos fertőzését jelenti. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint 1971 és 2023 között négy országban – Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és Pakisztánban – csupán nyolcan élték túl a betegséget.

Afnan Jaszim ezek szerint a kilencedik.

Az infekciót minden esetben a tünetek megjelenése után a kilenc óra és az öt nap közötti idősávban diagnosztizálták, ami kulcsfontosságú a sikeres gyógyulásban. A PAM tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a hányinger, a hányás, a tájékozódási zavar, a nyakmerevség, az egyensúlyvesztés, nem utolsósorban pedig a görcsös rohamok és/vagy hallucinációk.

Afnant öt nappal a fürdés után rohamok gyötörték, és erős fejfájásra panaszkodott. A szülők orvoshoz vitték, de állapota nem javult – jelentette a BBC. Tejtermelő apja, MK Szidikki nem sokkal korábban egy másik vírus következményeiről olvasott azok után, hogy egy fiú meghalt Keralában, és akkor véletlenül a kezébe került egy cikk az agyevő amőbáról és tüneteiről. Azonnal kórházba vitte a fiát, de nem tudtak rajta segíteni, egy másikban pedig nem volt neurológus.

Magyarországon is van agyevő amőba

A harmadikban végre találtak egy gyermekorvost, aki azonnal a PAM-ra gyanakodott, miután elmondták neki, hogy a fiú egy tóban fürdött. Abdul Rauf 24 órán belül diagnosztizálta, hogy Afnant valóban agyevő amőba fertőzte meg. Az orrjáraton át jut be az emberi szervezetbe, majd a koponya alján található, a szaglóidegek jelzéseit továbbító cribriform lemezen keresztül jut el az agyba.

A parazita különböző vegyi anyagokat bocsát ki, és szó szerint elpusztítja az agyat

– magyarázta az orvos.

A legtöbb beteg halálát a koponyán belüli megnövekedett nyomás váltotta ki. A gyilkos amőba édesvízi tavakban, különösen meleg vízben érzi jól magát, ezért az indiai orvos mindenkinek azt tanácsolja, ne ugorjanak vagy merüljenek a vízbe.

Magyarországon is van agyevő amőba

ezt állítja Török Júlia Katalin, az ELTE Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa. Szerinte ugyanis az extrém meleg itt is mind gyakoribb, álló- és áramló vizeink egyaránt jelentősen felmelegszenek. A körülmények kedveznek a Naegleria fowleri megjelenésének, amely az Antarktisztól eltekintve a világ minden táján előfordul.

Eltökélte, hogy ápoló lesz

Az agyevő amőba által okozott fertőzés szerencsére viszonylag ritka: 1965 óta mindössze négyszáz PAM-esetet regisztráltak. Nem kizárt persze, hogy a fertőzések száma ennél nagyobb volt, csak különböző okokból nem sikerült azonosítani a betegséget. Nigériában csecsemőket fertőzött a fürdővízben is megjelent amőba. A szakemberek rendkívül fontosnak tartják a víz fertőtlenítését, klórozását.

Az indiai Keralában az eltelt hat évben két PAN-beteget azonosítottak, az idén azonban már hat esetet jegyeztek. Hárman meghaltak, a negyedik válságos állapotban van, az egyik reagálni kezdett a kezelésre, míg Afnant már a kórházból is hazaengedték.

Őt antimikrobiális gyógyszerek kombinációjával gyógyították, amit közvetlenül a gerincbe fecskendeztek. Három nap elteltével már javult az állapota. Felépülése olyan mély befolyást gyakorolt rá, hogy eltökélte, ápoló lesz.

(Borítókép: Zakir Hossain Chowdhury / NurPhoto / Getty Images)