Feloszlatták a bangladesi parlamentet, egy Nobel-békedíjast akarnak az ország élére a tüntetők

2024.08.06. 15:24
Vazed Haszina miniszterelnök menekülése után a tüntetők követeléseinek megfelelően Mohamed Sahabuddin Csuppu feloszlotta a parlamentet, a nép pedig Mohammad Junuszt szeretné az ideiglenes kormány élére.

Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök a tüntetők követelésének megfelelően feloszlatta kedden a parlamentet, egy nappal azután, hogy Vazed Haszina miniszterelnök lemondott, és Indiába távozott.

A tüntetők kedden délelőtt azzal fenyegetődztek, hogy ha az elnök nem oszlatja fel a törvényhozást kora délutánig, akkor annak súlyos következményei lesznek, saját „szigorú programjukat” fogják végrehajtani.

A parlament feloszlatásáról szóló végső döntés a védelmi erők és politikai pártok vezetőivel, illetve a diáktüntetések és civilszervezetek képviselőivel tartott egyeztetés után született meg – áll az elnöki hivatal által kiadott közleményben. Haszina lemondása és távozása tizenöt évig tartó kormányzásának vetett véget.

A tüntetők a 84 éves Mohammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt szeretnék az ideiglenes kormány élén látni. A tüntetések egyik fő szervezője kedden közölte: Junusz beleegyezett az ideiglenes kormány vezetésébe, és a kormány többi tagjának nevét is közzéteszik a nap folyamán.

A nemzetközileg elismert Mohammad Junusz 1983-ban alapította meg a „szegények bankjaként” ismertté vált Grameen Bankot, és tevékenységével 2006-ban elnyerte a Nobel-békedíjat. Haszina kormánya a szegények kiszipolyozásával vádolta őt, és 2011-ben elmozdította a bank éléről, arra hivatkozva, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt. Tavaly eljárást indítottak ellene a munka törvénykönyve megsértése gyanújával, és idén januárban hat havi börtönbüntetésre ítélték emiatt. A börtönbe azonban nem kellett bevonulnia. Most júniusban sikkasztás miatt emeltek ellene vádat, és még vagy száz eljárás indult ellene, főleg korrupciós ügyekben. Junusz mindig minden vádat tagadott. Már tavaly a világ 170 vezetője és Nobel-díjasa felszólította Vazed Haszinát, hogy szüntesse meg a Junusz elleni eljárásokat.

Közben kedden szabadon engedték házi őrizetéből Haleda Ziát, Banglades első női miniszterelnökét, amit szintén az államfő rendelt el még hétfő este, az átmeneti kormány megalakításáról tartott megbeszélése után.

Vaker-Uz-Zaman, a hadsereg főparancsnoka nemsokkal azután, hogy a lemondott kormányfő elhagyta az országot, „a nemzethez intézett” beszédében bejelentette, hogy az államfő jóváhagyását kéri ideiglenes kormány megalakításához. A tábornok a lakosság türelmét kérte a rend helyreállításáig, és megígérte, hogy vizsgálatot indít a kormányellenes tüntetéseket kiváltó halálos leszámolások ügyében.

Bangladesben a múlt hónapban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban újrakezdődtek.