Közel 400 embert vettek őrizetbe, hat napja tartanak a zavargások az Egyesült Királyságban

2024.08.06. 09:39
Országos szintű zavargások törtek ki Angliában és Észak-Írországban, miután bevándorlásellenes csoportok és ellentüntetők csaptak össze. A konfliktust az váltotta ki, hogy Southportban halálra késeltek három kislányt, majd az interneten pletykák kezdtek terjedni, miszerint az elkövető egy muszlim menekült volt.

Mint ahogy azt korábban az Indexen olvashatták, Angliában és Észak-Írországban augusztus 3-án, szombaton összecsapások voltak a bevándorlásellenes tüntetők és az ellendemonstrálók között, pajzsos rohamrendőrök álltak sorfalat, hogy szétválasszák a két tábort. Több rendőr megsérült a Liverpool belvárosában történt „súlyos rendzavarásban”, amikor a tüntetők téglával, székekkel és palackokkal dobálták meg őket.

Hétfő este rendőrökre támadtak Plymouthban, amikor megpróbálták szétválasztani a rivális tüntetőket, Belfastban benzinbombákat dobtak a rendőrökre, és a rendőrség Birmingham keleti részén is zavargásokkal küzdött, miután több százan gyűltek össze a város Bordesley Green negyedében és felvonulást terveztek. Palesztin zászlókat lengettek, és Angol Védelmi Liga-ellenes skandálások hallatszottak. Fiatalok egy csoportja később elszakadt a gyülekezettől, és több járművet és egy kocsmát megtámadott.

A West Midlands-i rendőrség késő este közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a rendőrök vizsgálják a támadásról és egy kocsmában okozott károkról szóló bejelentéseket, valamint egyelőre nem történt letartóztatás.

A zavargások azután törtek ki, hogy Southportban az elmúlt héten hétfőn késeléses támadásban megöltek három gyermeket. 

A Southportban elkövetett támadás után tömegek gyűltek össze a virrasztásra, hogy megemlékezzenek a három megölt fiatal lányról. A hatéves Bebe Kinget, a hétéves Elsie Dot Stancombe-ot és a kilencéves Alice Dasilva Aguiart akkor támadták meg, amikor egy Taylor Swift-témájú táncórán vettek részt, emellett 10 ember súlyosan megsérült.

Ezt az interneten terjedő hamis pletykák követték, amelyek szerint a gyanúsított egy muszlim menedékkérő volt.

A hétvégén a miniszterelnök a zavargásokat „szélsőjobboldali gengszterkedésként” ítélte el, hétfőn pedig megígérte, hogy „szigorítja” a törvényt az erőszakos cselekmények kezelésére.

A hétfői belfasti, plymouthi és birminghami zavargások után bűnösnek vallotta magát három férfi erőszakos rendbontás elkövetésében, ugyanezen bűncselekmény elkövetése miatt, és egy 14 éves fiú is bűnösnek vallotta magát a liverpooli ifjúsági bíróságon. 

Országszerte eddig összesen 378 őrizetbe vétel történt – közölte az Országos Rendőrfőnökök Tanácsa.

A Downing Street szóvivője azt mondta, hogy nem tervezik a hadsereg bevonását, valamint azt is közölte, hogy a kormány együttműködik a közösségi médiavállalatokkal annak érdekében, hogy a félretájékoztatást és a dezinformációt eltávolítsák. Neil Basu – a Metropolitan Police terrorelhárításának korábbi vezetője – a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte a zavargások egy része „súlyos erőszakos cselekménynek minősül, amelynek célja, hogy rettegést keltsen közösségükben” és egyes cselekmények „átlépték a terror határát”.