Meglepő újítással teszik könnyebbé Pekingben a turisták életét

2024.08.10. 12:11
A kínai főváros, Peking elindította a Beijing Passt, egy többcélú kártyát, amely megkönnyíti a külföldi látogatók számára a fizetést a tömegközlekedésben, a turisztikai helyszíneken és a bevásárlóközpontokban. Az új kártya bevezetése jelentős lépés a külföldi turisták számára, hiszen nemcsak Pekingben, hanem Kína több mint 300 városában is használható.

A Beijing Pass maximum egyenlege 1000 jüan lehet (körülbelül 50 000 forint), és nemcsak a pekingi metró, elővárosi vasutak és taxik használatára alkalmas, hanem több száz kínai városban is elfogadják a közösségi közlekedésben, beleértve a jelentős turisztikai célpontokat, mint Sanghaj, Kanton, Sencsen és Nanking. Emellett a nemzetközi látogatók 30 népszerű pekingi turisztikai látványosság belépőjegyét is megvásárolhatják a kártyával, mint például a Nyári Palotába, az Ég Templomába és a Nagy Fal egyes szakaszaihoz.

A július 31-én bemutatott kártyát a külföldiek 15 helyszínen vásárolhatják meg vagy válthatják vissza a kínai fővárosban, beleértve a Pekingi Nemzetközi Repülőteret, a Daxing Nemzetközi Repülőteret és a pekingi vasútállomást is, érvényes személyivel vagy útlevéllel. A kártyatulajdonosok 490 állomáson tölthetik fel a Beijing Passt a város 27 metróvonalán, az ügyfélszolgálati pultoknál, vagy akár az erre kijelölt önkiszolgáló automatáknál. A Pekingi Városi Közlekedési Kártyatársaság ígéretet tett arra, hogy a jövőben továbbra is figyelemmel kísérik a nemzetközi látogatók igényeit, és bővítik a kártya funkcióit és használati lehetőségeit, hogy az még kényelmesebb és sokoldalúbb legyen.

Peking, Kína egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja az év első felében több mint 1,65 millió beutazó turistát fogadott, ami 245,6 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban. Eközben sok más kínai város is hasonló intézkedéseket vezetett be, hogy zökkenőmentes utazási élményt biztosítson a nemzetközi látogatóknak.

Peking, sőt egész Kína eddig nem volt túl turistabarát abból a szempontból, hogy a leggyakrabban használt külföldi bankkártyákat (Visa, Mastercard) nagyon kevés helyen fogadják el.

 

Kínában a készpénz használata is egyre inkább kiszorul, szinte mindenhol csak UnionPay bankkártyával vagy WeChat, illetve Alipay alkalmazásokkal lehet fizetni, így a legfőbb ideje volt, hogy ezen elkezdjenek könnyíteni. Például idén június óta a pekingi metró 335 állomására telepítettek POS-gépeket a 17 működő vonal mentén, így a turisták mostantól külföldi bankkártyákkal is fizethetnek a metrójegyekért.

Az elmúlt két évben a pekingi közlekedési felügyelet számos intézkedést vezetett be a városba látogató külföldiek minőségibb kiszolgálása érdekében. Például a pekingi metrót működtető cég speciális angol nyelvi képzéseket tartott, hogy javítsák munkatársaik kommunikációs képességeit. Ennek eredményeként többnyelvű fordítógépeket telepítettek – próbaüzemre – nyolc fővárosi állomásra. Peking mellett más nagy kínai városok, mint Sanghaj és Kanton szintén tesznek lépéseket, hogy minél könnyebben tudják használni a külföldi látogatók a helyi közösségi közlekedést. Ilyen lépések a pekingihez hasonló kártyák bevezetése és az, hogy a taxikban nemzetközi hitelkártyákkal is lehessen fizetni.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója.