A hét fogása: 27 éve tengerbe esett legócápát „fogott ki” egy halász

2024.08.11. 06:10
Nem hétköznapi fogással büszkélkedhet egy plymouth-i halász, akinek a hálóján egy igazi legócápa akadt fenn. Kiderült, hogy a híres játék abból a sok ezer darabból az egyik, ami csaknem harminc évvel ezelőtt egy kiszakadt hajókonténerből ömlött a tengerbe.

Egy devoni halász 27 évvel azután fogott ki egy ritka legócápát, hogy az 1990-es években eltűnt egy hajókonténerből. A játék egyike annak az 5 millió darabnak, amely az 1997-es „Nagy Lego-szivárgás” során veszett a vízbe, amikor egy  hullám a Tokio Express nevű teherhajónak csapódott Cornwall partjainál. A darabok még napjainkban is a partra sodródnak – írja a The Guardian.

Richard West, egy 35 éves, Plymouth-ban élő halász „zsákmányolta” a rég elveszett cápát, majd kapcsolatba lépett a Lego Lost at Sea nevű projekttel, amelynek alapítója, Tracey Williams megerősítette, hogy a darab az első bejelentett cápa, amely a kiömlött rakományról származik.

„Sokkal jobb, mint bármelyik hal, amit egész héten fogtam. Nagyon örülök neki” – mondta West. Mint mondta, a halászhálói tetején találta a zsákmányt, miközben a Defiant FY848 hajóval vitorlázott, és süllő és nyelvhal után kutatott.

Rögtön tudtam, mi ez, mert gyerekkoromban voltak legócápáim a kalózhajókészletben. Imádtam őket

– mondta West a BBC-nek. 

A műanyag tárgy, amelyet West Sharkynak becézett, a víz alatt töltött több mint két évtized alatt megkopott, és hiányzik a hátúszója. A víz alá kerülő legódarabok egyébként idővel egyre kisebb darabokra esnek szét, és végül mikroműanyaggá alakulnak.

Williams szerint a cápák több 1997-es Lego-készletben is szerepeltek, köztük a Shark Cage Cove, a Shark Attack és a Deep Sea Bounty című készletekben. A hivatalos Lego-leltár szerint 22 200 sötétszürke és 29 600 világosszürke legócápa volt az elveszett konténerben. A konténerből előkerült darabok közül sok tengeri témájú van, ilyenek például a mentőtutajok, búvárpalackok, bicskák, uszonyok és tengeri fűfélék.

A legópolip még értékesebb 

Néhány hónappal ezelőtt egy 13 éves fiú talált egy legópolipot, amelyet egy marazioni strandon mosott partra a víz.

A polipok számítanak a legértékesebb leleteknek, mivel mindössze 4200 darab volt a fedélzeten.

Williams a nyári szünetben szórakozásból indította el a „tengeren elveszett legó” projektet, de több mint 80 ezer Facebook- és X-követővel később Williams egy globális közösséget egyesített a tengerparton tartózkodókból, akik azt  figyelik, hol bukkannak fel a legók és más kiömlött rakományok. A munkájáról egy bemutató könyvet is kiadott 2022-ben.

Amellett, hogy egy korabeli archívumot hozott létre, a projekt segített felhívni a figyelmet a brit strandokat benépesítő hulladékra – mondta Williams.

A férfi arra bátorítja az embereket, hogy vegyenek részt a strandok tisztításában és más környezetvédelmi akciókban, emellett az óceáni áramlatok és a műanyagszennyezés veszélyeiről is átadja ismereteit. Williams megkezdte a leletek feltérképezését egy tudományos cikkhez, és arra biztat mindenkit, hogy aki talált valamilyen darabot, vegye fel a kapcsolatot a Lego Lost at Sea nevű szervezettel.