Egy hotel tetejére zuhant egy helikopter Ausztráliában, több száz vendéget evakuáltak

2024.08.12. 06:58 Módosítva: 2024.08.12. 06:58
Négyszáz embert evakuáltak a DoubleTree by Hilton szállodából az ausztráliai Cairns városából, miután egy helikopter az épület tetejére zuhant. A repülőgép egyetlen utasa, a pilóta azonnal életét vesztette, két idős szállodai vendéget pedig kórházba szállítottak. A helikoptert bérlő cég szerint a gépet engedély nélkül használták.

Meghalt egy pilóta, miután helikoptere egy szálloda tetejére zuhant Ausztráliában, Queensland északi részén, Cairns városában – írja a BBC.

A gép helyi idő szerint hétfőn hajnali 01:50 körül csapódott a DoubleTree by Hilton szállodába, ami tüzet okozott és több száz vendég evakuálását tette szükségessé.

A hatóságok szerint a helikopter egyetlen utasa a helyszínen meghalt, két szállodai vendéget – egy 80-as éveiben járó férfit és egy 70-es éveiben járó nőt – pedig stabil állapotban szállítottak kórházba.

A queenslandi rendőrség és a repülésbiztonsági felügyelet vizsgálja a baleset körülményeit, a helikoptert bérlő cég szerint a helikopter „nem engedélyezett” repülésen vett részt.

A Queensland északi részén fekvő Cairns városa a Nagy-korallzátonyhoz való közelsége miatt népszerű turisztikai célpont. Amanda Kay, aki a Cairns fő sétányán lévő szállodában szállt meg, arról írt, hogy látott egy helikoptert, amely „extra alacsonyan”, fények nélkül, esős időben repült.

„Megfordult és nekiment az épületnek” – mondta, hozzátéve, hogy a repülőgép „felrobbant”.

Egy másik járókelő azt mondta, hogy az ütközés előtti pillanatokban kétszer is látta a helikoptert elrepülni a szálloda mellett. „Öregem, az a helikopter nagyon gyorsan ment. Hihetetlen” – mondta egy nő a baleset tüzes utóhatását bemutató videón. „Egyszerűen kicsúszott az irányítás alól az a helikopter – tette hozzá.”

A Queenslandi Mentőszolgálat (QAS) szerint a helikopter két rotorlapátja a becsapódáskor leszakadt, majd a sétányon, valamint a szálloda medencéjében landolt.

Jelentések szerint úgy hangzott, mintha bomba lett volna, és miután látták a füstöt és a tüzet, a szálloda lakói közül sokan nagyon elbizonytalanodtak a helyzetet illetően

– mondta a médiának Caitlin Dennings szóvivő.

Egy másik, a szállodában megszálló turista, Alastair Salmon az ABC-nek úgy jellemezte a hangot, hogy „kolosszális, fülsiketítő durranás” volt. Egy londoni férfi is megszólalt, aki ugyancsak a szállodából evakuált mintegy 400 ember között volt. Elmondása szerint a helikopter rotorlapátját a közelben látta a földön, és összetévesztette egy lámpaoszloppal.

Aztán felnéztünk oda, és láttuk azt a hatalmas lyukat az épület ablakán

– mondta az ABC-nek.

Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal közölte, hogy nyomozókat küld a helyszínre. A Nautilus Aviation közleményben közölte, hogy szorosan együttműködik Queensland összes hatóságával, miközben vizsgálják „az egyik helikopterünk ma hajnalban történt engedély nélküli használatát”. A szálloda körüli utcákat lezárták, a rendőrség vészhelyzetet hirdetett.