Monogramokat faragott egy kétezer éves ház falába a turista, gigantikus bírságot kell fizetnie

2024.08.12. 09:45
Akár öt évig terjedő szabadságvesztés, de 20 ezertől 60 ezer euróig terjedő bírság biztosan fenyegeti azt a brit turistát, aki pompeji látogatása során egy kétezer éves ház falába véste saját maga és családja monogramját. A régészeti park nem nyilatkozott az incidensről.

Egy életre szóló emlékeket nyújt Pompeii ókori városának a meglátogatása, ahol a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörését követően megállt az idő, egy brit turista pedig úgy döntött, hogy pompeji látogatása is érdemes az emlékállításra, ezért belekarcolta saját és családja monogramját egy kétezer éves ház falába – írja a CNN.

A 37 éves férfi állítólag öt vésetet – családja monogramját és az aznapi dátumot, augusztus 7-ét – vésett egy tompa tárggyal a Vesta-szüzek házának falába. A károkról készült fotókon a betűk a bejárati ajtó melletti vakolatba karcolva láthatók, amelyet közel 2000 évvel ezelőtt vörösre freskóztak. A „JW LMW MW” betűk magasan a falon, a „MYLAW 07/08/24” karakterek pedig némivel lejjebb kerültek a falra.

A régészeti park nem kívánt nyilatkozni az esetről. Júniusban azonban, amikor egy kazahsztáni turistát rajtakaptak, hogy az ókori városban lévő Ceii-házra vésette a monogramját, Pompeii igazgatója, Gabriel Zuchtriegel azt mondta, hogy a turistának kell majd állnia a fal helyreállítását.

Az ügyet a Torre Annuziata helyi bírósága elé terjesztették „művészeti örökség megrongálása” címén, ami a januárban szigorított törvényeknek köszönhetően 20 ezertől 60 ezer euróig terjedő pénzbírsággal és akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat.

A törvény a kulturális vagy táji örökség elpusztítására vagy megrongálására vonatkozó cselekményekre vonatkozik. Az örökségi helyszínek megrongálásáért kirótt enyhébb büntetés 10 ezer és 40 ezer euró közötti bírsággal sújtható.

A hatalmas lelőhely az 1700-as években kezdődött ásatások óta gyakran esik áldozatul a viselkedni képtelen turistáknak, akik belevésik a monogramjukat és ellopják a tárgyakat. 2022-ben egy ausztrál turista még mopeddel is körbejárta az ókori lelőhelyet.